Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad blir effekterna av rådhushögerns förslag?

I dag är det budgetdebatt i Östersunds fullmäktige. På onsdagen skickade oppositionen (M, FP, KD) ut en skrivelse där man berättar hur man vill använda resurserna under 2014. Och berätta är just vad man gör, detta är budget på prosa. Siffrorna, däremot, lyser med sin frånvaro.

Bland annat berättar man om premierna som Östersund och landets övriga kommuner fått tillbaka från Afa Försäkring. Pengarna är resultatet av, som man skriver, regeringens "framgångsrika arbete med att minska antalet människor beroende av sjukförsäkring". Fast beroendet har inte minskat, vad som hänt är att regeringen har infört tidsgränser för hur länge personer kan vara sjuka. Att en far som drunknat i sorg efter att ha förlorat sin dotter blir utförsäkrad är inte en framgång. Bara skamligt.

Oppositionen är generellt mycket positiv till regeringen Reinfeldts sju år vid makten. Därför tvingas man nästan slå knut på sig själv för att förklara kommunens ökade utgifter för ekonomiskt bistånd. Inte med ett ord nämns att det är arbetslösa utan a-kassa och utförsäkrade – måltavlorna för högerns politik – som driver socialbidragskostnaderna.

Oppositionen lyfter fram ett antal punkter där man vill satsa, till exempel pekas på behovet av uppsökande verksamhet för ungdomar på glid, på förstärkt geriatrisk kompetens inom äldrevården och ett faddersystem för att påskynda integrationen av invandrade kommuninvånare. Intressanta förslag. Men vad kostar de? Och vad är det som får stryka på foten? Kort sagt, vilka är de samlade effekterna av rådhushögerns förslag?

Ta skolan, där har oppositionen – i alla fall när det kommit till beslut – varit emot att minska mängden skollokaler. I budgetskrivelsen framgår att man avsätter tio miljoner för att renovera Ope skola. Enligt kommunens tjänstemän är prislappen för en upprustning av Ope 20 miljoner.

Oppositionen ska alltså både bevara skolor och satsa offensivt på pedagogisk utveckling. Larmklockorna ringer.

Den styrande majoriteten har lagt en budget för 2014 som inte uppfyller målet om god ekonomisk hushållning. Utrymmet för oförutsedda utgifter är begränsat.

Hur stora reserver avsätter oppositionen? En rätt grundläggande fråga i budgetsammanhang.

Östersund har en aktiv opposition som ifrågasätter, kräver svar och ställer ut egna löften. Oppositionen bidrar till en levande debatt. Men någon gång måste man koncentrera budskapen, redovisa de hårda prioriteringarna, visa att plus och minus går ihop.

Oppositionens budget framstår som mest som ytterligare en i raden av debattartiklar.