Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad Bildt har gemensamt med Zlatan

Zlatan Ibrahimovic och Carl Bildt (M) har åtminstone en sak gemensamt: Båda vill ha kontroll över mediebilden av dem själva. Därför lägger Zlatan ut Zlatan-nyheter på en egen app numera. Carl Bildt kommunicerar sedan länge helst via Twitter.

Att vi får en endimensionell bild av Zlatan när han själv får avgöra vilka frågor han ska svara på, det må vara hänt.

Med Carl Bildt är det annorlunda. Av honom borde vi kunna kräva att han svarar på frågor från journalister. Men det intryck man får är att vi har en utrikesminister som blir allt mindre intresserad av att delta i traditionella medier.

Förra året fick han hård kritik när han valde att inte skriva under ett uttalande om förbud mot kärnvapen på en FN-konferens om nedrustning. Kritikerna menade att Bildt riskerade att skada Sveriges trovärdighet i nedrustningsfrågor.

Ekot ville ställa frågor till utrikesministern: Varför skrev han inte under? Prioriterar inte Sverige nedrustning av kärnvapen längre?

Men i stället för att låta sig intervjuas av Ekots reporter valde Bildt att ge sin syn på saken i ”Ring P1”, radions direktsända debattprogram där lyssnarna själva får ringa in och debattera.

I höstas gjorde den arabiska nyhetskanalen al Jazira en nyhetsdokumentär om mordförsöket på imamen i Strömsund. I en veckas tid försökte reportern få Carl Bildts syn på att det sannolikt hade skett ett politiskt attentat mot en flykting i Sverige. Bildt avböjde.

I söndags skrev DN om nya sensationella uppgifter som tyder på att FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld överlevde flygkraschen i Zambia 1961, men mördades på marken. Uppgifterna är så intressanta att FN-chefen Ban Ki-Moon vill återuppta utredningen.

Hur reagerar regeringen och Carl Bildt? Med tystnad.

Hans Corell, Sveriges ledamot i den juristkommission som presenterat uppgifterna, tycker att det är ”mycket märkligt”. FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson säger att ”Dag Hammarskjöld är en legend i FN...Jag utgår från att regeringen och svenska folket känner ett särskilt intresse för att utröna vad som kan ha hänt vid hans död”.

I fem veckor försöker DN:s reporter Ingrid Carlberg få ett uttalande från utrikesministern. Först har han inte tid. Sedan är han ”inte bäst person att kommentera.” Hon noterar att han twittrar om vädret ibland. ”Paris. Cloudy and chilly here as well”.

Till slut kommer ett svar via hans pressekreterare. Sverige välkomnar vad som kan göras för att bringa klarhet kring flygplanskraschen, står det.

”Men i första hand betraktar vi detta som en fråga för FN.”

I en amerikansk diplomatrapport som skickades till USA för några år sedan sägs Carls Bildt ha begränsad politisk förmåga, men stor tro på sin egen makt: ”A medium size dog with big dog attitude”.

Det var nog inget dumt omdöme.