Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är väl en serverhall...

Annons

Nu börjar Facebooks serverhallar göra ordentliga avtryck i Luleå. På två år har de gett 900 jobb och investeringar för 1,5 miljarder.

Östersund slogs om etableringen ända fram till mållinjen. Det känns bittert att tänka på, för här skulle den antagligen ha gjort ännu större skillnad än i Luleå.

Det har spekulerats mycket i vad som avgjorde valet. Facebook har själva, i ett brev till Östersunds kommun, förklarat att de backade inför den investering och den tid det skulle ta att förlänga högspänningsledningar till nödvändig kapacitet. I efterhand har det kommit fram att Luleå kommun satsade 70 miljoner på att kratta i manegen för Facebook. En stor del användes till att dra nya ledningar.

I en B-uppsats från Mittuniversitetet avslöjas att näringsdepartementet inte informerade Facebook om att Östersund skulle ha blivit 50 miljoner billigare som etableringsort eftersom staden ligger i ett annat stödområde än Luleå.

Men hur troligt är det att ett företag som omsatte två och en halv miljarder dollar första kvartalet i år skulle låta ett bidrag på 50 miljoner påverka var de bygger sina serverhallar? Det verkar rimligare att de nydragna högspänningsledningarna fällt avgörandet.

Av samma anledning är det svårt att se varför näringsdepartementet beviljat ett investeringsstöd på 100 miljoner kronor till Facebook. Näringsminister Annie Lööf (C) har sagt att hon ser det som ”ett stöd till regional utveckling i Norrland”. Luleå Näringslivs vd Matz Engman säger att bidraget inte varit avgörande. Det är lätt att tro honom.

Annie Lööfs regionala stöd torde inte ha påverkat Facebook mer än godisskålen påverkar kunderna i en bilhall. Medan Luleå kommuns investeringar var strategiskt viktiga så har statsbidragen troligen inte haft någon inverkan alls. Så varför kasta bort pengarna? Regionala utvecklingsbidrag ska användas där de gör skillnad, inte till etableringar som ändå skulle ha blivit av.

Men vad är väl ett par serverhallar...? Jag ska erkänna att hur mycket jag än ogillar företaget som vill skaffa sig världsherravälde över internet och sälja ut våra kartlagda profiler till högstbjudande, så skulle jag tycka det vore trevligt om Facebook hade ynnesten att bygga något i Östersund också. Var och en är ju sig själv närmast.

Luleå är redan på världskartan som datalagringens Silicon Valley. Den titeln kan ingen längre konkurrera om. Efter att ha slickat såren ett tag jobbar Östersunds näringslivskontor vidare för att få hit andra dataföretag.Och vem vet, med hård marknadsföring, billig el och en alldeles gratis polarkyla som kan hålla nere temperaturen i serverhallarna, kan vi kanske locka någon global datakoncern även till vår region. I så fall: Gilla!