Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är problemet, undrade Reinfeldt

Innan Fredrik Reinfeldt äntrade scenen i Almedalsparken i Visby hade han berättat för journalisterna att några nya skattesänkningar blir det inte nästa år om Moderaterna får bestämma.

Annons

Några timmar tidigare hade partikollegan Per Schlingmann lanserat Moderaternas – det nya arbetarpartiets – senaste valaffisch, en kopia från Socialdemokraternas valkampanj 1985. Det är bara partinamnet som är utbytt i texten: ”Jag röstar på Moderaterna för att jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi”.

Reinfeldts tal inleddes i samma anda, vilket parti är de bästa Socialdemokraterna? Nu är det inte längre skattesänkningar som står överst på den moderata agendan. Nej, Fredrik Reinfeldt tänker fortsättningsvis och som omväxling vara ”måttfull” med skattebetalarnas pengar. Moderaterna ska ”bära allmänintresset” och inte som oppositionen gå i några ”särintressens” ledband.

Statsministern utvecklade aldrig vad han menade med särintressen. Menade han Sveriges 434 000 arbetslösa, den växande gruppen socialbidragstagare eller alla de som tvingas leva på en usel a-kassa?

Efter 80 miljarder i inkomstskattesänkningar vänder Moderaterna blad. Vad ser då Fredrik Reinfeldt framför sig nästa mandatperiod? Ingenting, sidan är tom. Statsministerns tal var i princip rent från löften. I stället ägnades en betydande tid åt att recensera oppositionens politik. Vad är problemet, undrade Reinfeldt, Sveriges ekonomi går som tåget, varför ändå komma dragandes med dessa skattehöjningar?

Fredrik Reinfeldt lär ha gjort 140 resor i Sverige, men där på scenen i Almedalen verkade det som att han aldrig flyttat sig utanför Täbys kommungräns.

Vi tar det igen, Sverige befinner sig i ett arbetsmarknadspolitiskt katastroftillstånd, 434 000 personer är arbetslösa. Klyftorna ökar, såväl de ekonomiska som sociala. I de förfallna förorterna växer spänningarna. Och Fredrik Reinfeldt undrar vad som är problemet ...