Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är en flumskola?

Jag läste för några månader sedan en artikel i Hallands Nyheter om flumskolor som jag tyckte var intressant och jag har väntat på svar från någon regeringsrepresentant, men inte lyckats hitta det.

Flumskolor är ett utryck som utbildningsministern brukar använda sig av när han beskriver våra skolor,

Jag tycker det skulle vara bra om vi fick klarhet från i första hand Folkpartiet vad som menas med flumskolor, var finns de? Har vi sådana här i vårt län och vår kommun?

Jan Björklund (FP) fick en liknande fråga när han gjorde ett besök i en kommun i södra Sverige. Svaret blev: "Jag menar inte enskilda skolor eller lärare i sig utan det är skolpolitiken som varit flummig i 30 års tid. Allt som varit mätbart, viktigt och strukturerat har sopats bort, lärarnas auktoritet likaså med stök i klassrummen som följd".

Han fortsatte med att påstå att det var socialdemokraterna som lagt grunden till detta.

För trettio år sedan var det läroplan Lgr 80, som gällde i våra skolor och mamma till den var skolminister Birgit Rodhe, folkpartist och i och med det beslutet avskaffades betygen i årskurserna 3,6 och 7.

Moderaten Beatrice Ask, skolminister 1991-1994 ansvarade för Lpo 94 (läroplan för det obligatoriska skolväsendet) så hon fullföljde alltså den flummiga skolpolitiken?

Socialdemokraterna har genomfört tre lärarutbildningsreformer, 1968, 1988 och 2001 .Någon lärarutbildning där alla lärare utbildades för att undervisa klasser i nio år, som utbildningsministern påstår har aldrig funnits.

Slå upp ordet flum i ett uppslagsverk och då kan Ni läsa att det står för intellektuellt oredig. Så i Sverige har vi en intellektuellt oredig skolpolitik som beslutades under Ola Ullstens och Carl Bildts regeringsperioder.

Vad sägs om det?

Marianne Stålberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel