Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är det vi reagerar över?

Ska man befinna sig mitt i en väldig katastrof, verkar det bästa vara om massor av människor dödats i samma veva. Det då man får hjälp från omvärlden.

  Sådan är medielogiken, och den är viktig också av den anledningen att politiker och välgörenhetsorganisationer i stor omfattning följer mediernas beskrivning av verkligheten. Jag har tidigare inte skrivit ett ord om översvämningskatastrofen i Pakistan. Så det är hög tid.

FN-chefen Ban Ki-Moon som sett många katastrofer i sina dar, säger att han ”aldrig sett något som detta”. ”Bara” 1 600 döda, men 20 miljoner är drabbade och 6 miljoner är i direkt behov av mat och vatten nu när effekterna av de våldsamma monsunregnen i bergen i norr nu närmar sig kusten via floden Indus som gått från 1 kilometer till 25 kilometers bredd. Miljoner barn hotas av farsoter i det smutsiga vattnets spår. Har du några kronor över? hjälp gärna till.

Samtidigt finns i Ryssland hoppet att ett efterlängtat regn nu väntas släcka de tusentals torvbränder som hemsöker landet och som orsakar smog också i Moskva. 54 människor har dödats i bränder, men tusentals har dött bara i Moskva under den långvariga hettan.

Befolkningsexperten Boris Repitj beklagar enligt TT att han tidigare underskattat antalet döda. Men, som han säger, ”aldrig förr har vi haft så svårt att ta ställning till en så vidunderlig hetta, helt enkelt därför att vi aldrig har haft en sådan värme tidigare”. Värmeböljan sägs vara värre än under Rysslands tusen år som nation.

Är detta en effekt av klimatförändringarna? Vem vet? Men vem vågar nonchalera riskerna? Trots allt är de åtgärder som kan sättas in alla ägnade att förbättra vår miljö om även om klimatskeptikerna mot förmodan skulle ha rätt. Göran Hägglund, partiledare (KD) , försökte häromdagen samma dag som bensinpriset av en slump sänktes göra ett stort nummer av att han inte vill höja bensinskatten. Förra gången höjde Hägglund ändå, trots löfte om en sänkning.

Men viktigare är frågan hur någon med tanke på klimatet kan uppröras över den lilla höjning av bensinskatten som de rödgröna tidigare föreslagit.