Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är det för värld?

Spionorganisationer ska ... spionera. Inget konstigt med det, de flesta länder spionerar. Mest aktivt är USA, vilket framgått med all önskvärd tydlighet av Edward Snowdens avslöjanden. Eftersom så mycket komprometterande uppgifter redan framkommit, kommer inte det senaste avslöjandet att amerikanarna har avlyssnat politiska ledare i allierade länder, bland andra Tysklands Angela Merkel, som någon överraskning. Vi har fattat grejen – USA gör som de vill.

Inte heller är det förvånande att den svenska regeringen håller låg profil. För det första ska det mycket till innan utrikesminister Carl Bildt yppar ett kritiskt ord om USA, för det andra tyder uppgifter från Snowden på att Sverige är mer involverade i det globala övervakningsprojektet än vad man kunnat tro. Att då larma och göra sig till blir bara fånigt.

"Jag vet vilken värld vi lever i", var Carl Bildts avmätta kommentar till uppgiften att USA tjuvlyssnat på Angela Merkels mobiltelefon. Ja, vad är det egentligen för värld vi har trätt in i? För tio år sedan hette det att kriget mot terrorismen krävde extraordinära åtgärder för att hålla oss säkra. Enorma resurser plöjdes ner i massiva övervakningskomplex. I dag får man säga att definitionen av detta krig har blivit något luddigt i kanten. Såvida inte Tysklands förbundskansler i själva verket är en förklädd jihadist som planerar att spränga Brandenburger Tor på nyårsafton...

Stater lyssnar och registrerar så mycket de kan, och det är teknikens möjligheter som sätter gränserna. I den mån det fortfarande finns några tekniska gränser att överskrida.

Parallellt med underrättelsetjänsternas raska utbyggnad av övervakningssamhället, förlägger vi allt mer av våra liv i det digitala molnet. Nästan alla 15-åringar använder internet i mobilen; de spenderar mer tid på nätet än framför tv:n. Inget tyder dock på att dagens unga generationer skulle vara mindre angelägna om att värna den personliga integriteten än sina föräldrar. Tvärtom är det unga som har bjudit hårdast motstånd mot nya övervakningslagar, som FRA-lagen och datalagringsdirektivet.

Det är inte bara Carl Bildt som har noterat att vi lever i en värld där underrättelsetjänster tillåts löpa amok. Frågan är bara om det är så vi vill att världen ska fungera.