Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker men utan mening

Man tänker sitt

Bio Regina

Genre: Drama

Med: Sebastian Eklund, Jörgen Svensson, Marek Kostrzewski m. fl.

Regi: Fredrik Wenzel och Henrik Hellström

Speltid: 1 tim 18 min

Censur: 7 år

Annons

Betyg: 2 ”Man tänker sitt” är den senaste filmen i en ny svensk filmtrend som sattes igång av ”Farväl Falkenberg” för tre år sedan. Ska vi kalla den Tysta vågen? Eller kanske postnarrativismen? För dialog och handling är inte det viktiga. Snarare stämningar och bilder. Man ska som åskådare sugas in i filmens egna universum, kanske meditera lite med filmen som fond.

Förutom ”Falkenberg” är det lätt att räkna filmer som ”H:r landshövding”, ”Hälsningar från skogen”, ”Flickan” – och inte minst ”Man tänker sitt” till postnarrativismen.

Alla har fått uppmärksamhet på internationella festivaler – och det är också en förklaring till att trenden uppstått. När Cissi Elwin tillträdde som Filminstitutets vd var hennes målsättning att svensk film skulle nå ut på festivaler. Och festivaler älskar svenskt vemod, svensk skog.

En bieffekt är att publiken lämnas i sticket. Den här sortens filmer riktas inte till familjen som vill ha fredagsmys framför bioduken eller dvd-spelaren. Å andra sidan: Tidigare ”smala” svenska filmer har inte heller riktat sig till publiken, och de har dessutom festivalerna framgångsrikt ignorerat.

”Man tänker sitt” handlar om människor som ställer sig i relation till samhället och naturen. Den utspelar sig i ett tydligt, hårt stiliserat Sverige 2009, men det är samtidigt en annan planet, ett annat solsystem. Den är vacker men glider undan alla försök till konkretition. Den är ett paradexempel på postnarrativismen.

Mer läsning

Annons