Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker högläsningsbok om livets stora frågor

/

Annons

Säg Ulf Nilsson och vi tänker på barnböckerna ”Adjö Herr Muffin” och ”Alla döda små djur”. Det är döden, sorgen han så mästerligt skildrat och samtidigt hur barn också sakligt tar sig an avsked och begravning av nära och mindre nära varelser. Utan att det är utsagt svävar en existentiell storögd fråga över hela hans författarskap: Vad är livet? Med följdfrågor om varför vi är här, vad som händer när vi dör och hur ska vi förhålla oss till varandra medan vi lever.

”Ost till alla möss” handlar om livets början. En liten mus föds på en bondgård vid en flod i Sydafrika. Klein River Cheese Farm heter gården, där Ulf Nilsson själv bott och mött den lilla musen, berättar han i en presentation av alla medverkande.

Musen förstår genast att han är annorlunda på flera sätt. Medan han upptäcker att han är ett ”jag” och att världen finns utanför, kommer insikten att han kanske är världens enda tänkande mus.

Mamma mus tal är mycket begränsat. Hon säger allting tre gånger: ”Bråttom, bråttom, bråttom”. Genast har hon glömt vad hon sagt och förstår inte musbarnets fråga : ”Hur stor är världen?” För henne är livet söka mat och helst de gula blommor som är de randiga trädgårdsmössens favoritföda. En bit pizza eller en flisa choklad från soptunnan blir fest.

Liksom små människobarn upptäcker musen mer och mer av världen utanför boet, börjar träna och lära sig att det finns möss som är annorlunda, råttor, fåglar och alla möjliga djur som man bör akta sig för. Och att solen går upp och ner! Musen är öppen för allt och full av förundran. Den längtar också efter någon att prata med, någon som är lika. Den vill förstå.

Upptäckten av en bunt papper hopsatta i ena sidan med bilder och krumelurer blir ett kunskapssprång och leder till en kritisk tanke – berättar böcker sanningen? Att gömma sig för katten i en komocka är inte trevligt men lärorikt. Bajs kommer ur ett hål i kon! Människorna med sina stora fyrkantiga bon visar sig vara dödsförskräckta för en liten mus.

Det finns mycket humor i att se världen genom en nyfödd mus ögon. Med lätt hand kryddar Ulf Nilsson sin text med livsfilosofi. Det gastkramande mötet med en leopard får sin kreativa upplösning genom musens fängslande berättarkonst.

Boken är vacker att se på och skön att hålla i med ömsinta illustrationer av Gitte Spee och utmärkt disponerad för högläsning.

Mer läsning

Annons