Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(V) stödjer Byggnads

Vi stödjer Byggnadsarbetarnas krav på att de stora byggföretagen ska ha hela ansvaret när de anlitar underentreprenörer på sina byggprojekt.

Det finns många exempel på oseriösa underentreprenörer som betalar ut mycket låga löner och ibland till och med ingen lön alls till sina anställda. Arbetsmiljön åsidosätts, med följd att olyckor på arbetsplatserna ökar. Byggnads försöker få de som jobbar i dessa företag att gå med i facket, men många skulle få sparken om de organiserade sig.

Som det ser ut nu har varje företag enbart ansvaret för sina egna anställda när det gäller att löner betalas ut och att de har rimliga arbetsförhållanden.

De stora byggbolagen anlitar underentreprenörer i flera led under sig för att de ska få billigare kostnader och ta mindre risker. När de som jobbar på deras projekt inte är anställda direkt under huvudentreprenören behöver de inte ta ansvar om de underställda företagen vägrar betala ut rimliga löner.

Sveriges Byggindustrier som företräder byggföretagarna har fört fram en massa olika argument om varför det inte skulle fungera med ett huvudentreprenörsansvar. I flera länder som infört liknande system har det visat sig att arbetsgivarnas oro inte blivit verklighet. Istället har det utvecklats en sundare byggbransch.

I lördagens (22 mars 2014) Länstidningen har Svenskt Näringsliv en helsidesannons där de beskriver byggnadsarbetarna som bortskämda och högavlönade och att strejkvarslet handlar om pengar. Detta är inte sant.

Byggnads tar ansvar inte bara för sina medlemmar utan också för mänskliga rättigheter för de arbetare som kommer från andra länder och arbetar här.

De tar också ansvar för att byggbranschen i Sverige inte förstörs av kortsiktigt tänkande och vinstmaximering.

Byggnads har förhandlat med Sveriges Byggindustrier i mer än ett år, men inte kommit någon vart med frågan. De har tvingats att sätta hårt mot hårt och har nu varslat om strejk.

Vi i Vänsterpartiet Jämtlands län stödjer Byggnads kamp för bättre arbetsvillkor för alla byggnadsarbetare i Sverige.

Vänsterpartiet Jämtland genom Stig Söderin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel