Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V skänker pengar till bärplockare

Vänsterpartiet Östersund beslutade på sitt medlemsmöte i onsdags att skänka 10000 kronor till de utländska bärplockarna.

– I de jämtländska skogarna går utländska bärplockare omkring och letar efter bär som inte finns. Många har lurats att skuldsätta sig upp över öronen av skrupelfria bemanningsföretag, och får inte ut någon lön när bärskörden är klen. Nu måste de plocka bär dag och natt för att betala tillbaka sina skulder och möjligen få med sig en slant hem. Vi måste bli kvitt det här utnyttjandet av fattiga människor, säger Christina Hedin, ordförande för V i Östersund. 

Hon och partiet hoppas att det blir fler som kommer att visa för bärplockarna att svenskar i allmänhet inte accepterar att bemanningsföretag håller sina anställda under slavliknande villkor.

Vänsterpartiet kräver sedan tidigare att villkoren för bärplockare förbättras. Partiet föreslår bland annat att branschen måste se till så att uppgifter om löner och arbetsvillkor blir tillgängliga för facken att kontrollera.

– Ett land som gör anspråk på att kallas välfärdssamhälle måste kunna garantera att avtal och regler följs, säger Christina Hedin.