Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V nobbar S om inget görs åt vinsterna i välfärden

Vänsterpartiet kommer inte att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna om inget görs åt vinsterna i välfärden under mandatperioden.
Det buskapet är tydligt från Elin Hoffner och Monalisa Norrman som båda toppar listan till landstingsfullmäktige.

– Vinster i välfärden är profilfrågan det här valet. Det har vi kommunicerat med partimedlemmarna i länet innan valet, säger Elin Hoffner.

– Vi måste få stopp på privatiseringarna, slår Monalisa Norrman fast.

Men då blir det heller inget samregerande med Socialdemokraterna på riksnivå om jag förstår det rätt?

– Nej, inte om de inte vill göra något drastiskt och dramatiskt åt frågan under mandatperioden.

Men hur sugen är Vänstern på att sitta i en koalition?

– Det är klart att vi vill vara med och regera, men inte till vilket pris som helst, säger Elin Hoffner. Detta är frågan som vi inte släpper.

Hur stort är intresset för Vänstern i det här valet, som ni upplever det.

– Det här är en tävling och man går inte in i en tävling med mindre än man tror att man ska vinna. Bedömningarna är svåra att göra själv, men vi får mycket ryggdunkningar och folk är intresserade av vårt material. Flera vill också prata om vinster i välfärden.

Ni avstod ni att driva frågan om skattehöjningar i landstinget i våras?

– Den frågan hör hemma i valrörelsen, ansåg vi, säger Monalisa Norrman.

Elin Hoffner menar att ekonomin generellt är ett större problem än så, eftersom det handlar om en underfinansiering på nationell nivå.

För att klara ekonomin och få folk att flytta till ett län som Jämtland måste det investeras i välfärden, menar de. Det fattas folk i både äldreomsorgen, vården, skolan och barnomsorgen och här finns arbetstillfällen som går att sätta i verket i morgon dag, är budskapet.

– Det behövs också göras investeringar av miljö- och klimatskäl, att åka mer kollektivt och att plocka fram energialternativen, det är också investeringar som skapar jobb snabbt, säger Monalisa Norrman. Och det är jobb vi behöver.

Dessutom menar hon att regionpolitiks ansvar bör läggas på de statliga verken.

Vänsterpartiet är också bra på att lyfta de funktionshindrades villkor?

– Vi försöker i varje fall. Nu gör vi en jättesatsning på nationell nivå med ett miljardprogram för att skapa jobb till funktionsnedsatta. De har en väldigt tuff arbetsmarknad i dag. De har ramlat tillbaka till en nivå som var för 20 år sedan, säger Elin Hoffner.