Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(V) genomför LO:s krav

Inför valet har LO presenterat en valplattform. Under arbetet med plattformen har fler än 20 000 av LO-förbundens medlemmar fått bidra med sina åsikter om hur Sverige bör utvecklas. Det är en imponerande demokratisk process som visar hur stor förankringen för vänsterpolitik är bland LO:s medlemmar. För det är just vänsterpolitik som präglar LO:s förslag. Det är glädjande för alla som vill ha ett jämlikare Sverige med trygga jobb. Som vänsterpartister kan vi konstatera att samsynen mellan oss och LO är mycket stor. Genom att driva sina förslag kan LO påverka hela samhällsdebatten åt vänster och bidra till att vi får en ny regering i valet i september.

LO vill att privata att vinster i välfärden ska återinvesteras. Att ta bort vinstintresset ur välfärden blir en av de stora valfrågorna och det är den viktigaste frågan för oss i Vänsterpartiet. När vinstintresset tas bort kommer vi att kunna använda skattepengar till tusentals nya jobb istället för till privata vinster. De som arbetar i äldreomsorg, skola och sjukvård kan få fler arbetskamrater. Vi kan också omvandla otrygga anställningar till fasta jobb och deltider till heltider för de som arbetar i välfärden. Men framförallt kan vi få en jämlik välfärd som fördelas efter behov, inte efter ägarnas vinsthunger.

LO lyfter frågan om trygga jobb och att begränsa missbruket av tillfälliga anställningar. Även här är vi överens. Anställningsformen allmän visstid bör avskaffas, en visstidsanställning ska ha en orsak som arbetstopp eller vikariat. Möjligheten att stapla tillfälliga anställningar på varandra måste begränsas. Vänsterpartiet vill också begränsa användningen av bemanningsföretag. Bemanning ska aldrig vara en permanent lösning och inga ska kunna sägas upp för att ersättas av ett bemanningsföretag. Villkoren för arbetstagare från andra länder som arbetar här måste lyftas. Ingen ska utnyttjas med sämre villkor, våra kollektivavtal ska gälla även löntagare från andra länder.

LO lyfter fram sysselsättningen som den viktigaste politiska frågan. Det är bra. För att lyckas med jobben krävs stora investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur. Det kräver i sin tur att de ekonomiska ramverken moderniseras och får ett sysselsättningsmål. Vi behöver också stora insatser för att utbilda arbetslösa och en ungdomsgaranti som ger unga arbetslösa rätt till studier, praktik eller arbete.Det är ingen tvekan om att LO:s medlemmar vill se vänsterpolitik. Det är bara ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som kan leverera det LO vill se. Om Socialdemokraterna istället samarbetar med borgerliga partier efter valet finns risken att de förbättringar som LO:s medlemmar kräver aldrig blir verklighet. Vänsterpartiet är idag det enda partiet som utesluter att bjuda in borgerliga partier i en ny regering efter valet. Vi är garanten för en rödgrön regering och den politik som LO nu föreslår.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel