Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvisningen tillfälligt stoppad igen

En ny ansökan om verkställighetshinder mot Ghader Ghalameres utvisning har kommit in. Så länge en sådan finns genomförs inte utvisningen.

Så länge en person inte har lämnat landet finns möjlighet att lämna in ansökningar om verkställighetshinder. En sådan avslogs på torsdagen, nu finns en ny.

– Om det framkommer nya omständigheter efter att ett beslut har fattats har man möjlighet att lämna in en ansökan och få de nya omständigheterna prövade. Grunden är att det ska finnas omständigheter som inte har prövats tidigare, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör hos Migrationsverket.

Beslutet om att Ghader Ghalamere ska utvisas fattades redan 2010. Fyra år senare verkställs det.

– Det handlar om att det har hänt saker i ärendet efter det. Det är inte så att det har tagit fem-sex år att få ett beslut, säger Sophia Öhvall Lindberg.

På fredagen samlades namnunderskrifter till stöd för Ghader Ghalamere vid en manifestation i Östersund.

– Namninsamlingar och protester i sig påverkar inte själva ärendet. Det handlar om att det ska ha framkommit nya omständigheter som inte har prövats tidigare, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Ghader Ghalamere är säker på att han kommer sättas i fängelse och dömas till döden om han skickas tillbaka till Iran. Sophia Övall Lindberg kan inte gå in på vilken bedömning Migrationsverket har gjort.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet, för att man ska göra det behövs en fullmakt.

Eftersom han har familj i Sverige kan Ghader Ghalamere ansöka om uppehållstillstånd på anknytning – det måste göras från ett annat land än Sverige.

– Om man ska söka uppehållstillstånd på anknytning måste man kunna visa att man har rätt att vistas i lander under tiden ärendet prövas, säger Sophia Öhvall Lindberg.