Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvidgat rot-stöd ger fler jobb

Annons

Alla människor ska ha möjlighet att leva i en bra bostad, till rimliga kostnad i en trygg miljö. Den höga arbetslösheten i landet tillsammans med kraftigt försämrade trygghetsför säkringar har lett till att många hushåll har betydligt sämre ekonomi. En osäker hushållsekonomi riskerar att leda till otrygghet i boendet, oavsett boendeform.

Socialdemokraterna menar att trygghet i boendet är avgörande för att var och en av oss ska kunna utvecklas och bidra till vår gemensamma välfärd.

Vi har stor bostadsbrist i landet, vilket även gäller Jämtlands län. Bostadsbyggandet är samtidigt det lägsta på tio år. Byggandet började minska direkt efter att den borgerliga regeringen tillträdde, då den tog bort alla statliga stimulanser till byggsektorn.

Det som behövs, är framför allt fler hyresrätter. Det är en flexibel boendeform som passar särskilt för ungdomar, vars livssituation ofta förändras genom byte mellan studier och arbete. Det passar också äldre, som inte längre orkar ta hand om sitt hus. Dagens rörliga arbetsmarknad ställer också krav på ett stort utbud av hyresrätter.

Det finns en tydlig koppling mellan bostadsbristen och arbetslösheten. Förra året försvann närmare 25 000 arbetstillfällen inom byggsektorn. Vågar vi satsa på byggandet, ger det också jobb i tusental. Det gäller inte bara byggnadsarbetare, utan också anställda inom byggmaterialindustrin, transportbranschen och i slutändan försäljare av möbler och gardiner till de nya bostäderna.

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet presenterat en ny färdriktning för Sverige, med konkreta förslag som leder till ökat byggande och fler jobb.

För att stimulera ökad nyproduktion vill vi införa ett statligt investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter till överkomliga och förhandlade hyror. Vi föreslår ett nytt investeringsstöd till nya och energisnåla bostäder och ett utvidgat ROT-stöd för att modernisera och rusta upp slitna flerfamiljshus och skolor. Det ger jobb och bättre miljö.

Det rödgröna regeringsalternativet vill ha en ny politik för fler jobb, bra miljö och mindre klyftor.

Emil Burman (S)

Ordförande SSU Jämtlands län

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel