Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning med bröllopstema

/
  • Offerdals hembygds-förening ställer  ut bröllops-textilier i sockenstugan. Foto: Kjell-Erik Jonasson

”I nöd och lust” heter Offerdals hembygdsförenings utställning i sockenstugan i Ede, Offerdal.

Annons

Offerdals hembygdsförening har som de flesta andra hembygdsföreningar textilier i sina samlingar. I fjol bildades det en textilgrupp som skulle se över de kläder som finns i samlingarna.  

– När vi började gå igenom kläderna så fick vi se att det fanns flera brudklänningar. Första tanken var att vi skulle ha en utställning 2010, men vi blev så inspirerade så vi ville ha en liten utställning redan i år, säger Lisbeth Genstrand som är en av medlemmarna i textilgruppen.

Utställningen som har temat bröllop heter ”I nöd och lust” och där kan man se brudklänningar, bröllopstäcke, brudkrona och mycket annat. Där finns också en ”unghustruklänning” från 1841 utställd.

– Denna klänning skulle bruden bära till kyrkan söndagen efter bröllopet, berättar Lisbeth Önegård, som också ingår i textilgruppen.

Lisbeth Önegård som är intresserad av släktforskning har tagit reda på att det var Märit Gabrielsson, född 1822, i Berge, Offerdal som har burit denna klänning.

– Det ger så mycket mer att veta historien bakom ett klädesplagg, säger Lisbet Önegård.

– Det finns så mycket fint i samlingarna så vi kommer nog att göra flera små utställningar, säger både Lisbet Genstrand och Lisbet Önegård.

Utställningen i sockenstugan i Ede pågår till och med 2 augusti.

Mer läsning

Annons