Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning i romantikens tecken

Bröllopskläder från 1800-talet och fram till i dag visas i Medborgarhuset i Hammerdal under Konstens vecka.

Hammerdals Konstförening tar ett annorlunda grepp och visar brudklänningar under Konstens vecka. Veckan ut kan man beskåda bröllopsutstyrslar från en tidsrymd av 130 år. Den äldsta brudklänningen användes år 1870 och den nyaste år 2002. Utställningen innehåller en imponerande mängd olika kreationer:

– Vi har lånat in klänningarna från närområdet, berättar konstföreningens ordförande Anita Olofsson. Det svåraste har faktiskt varit att hitta dockor att hänga dem på.

Bröllopskläderna har arrangerats på olika sätt. Några skärmar åskådliggör en viss tidsepok, andra skärmar visar flera generationer, till exempel en skärm där Ulla-Brita Fjells brudklänning från 1964 hänger, tillsammans med hennes farmors från 1909, hennes mammas från 1937 och hennes svärdotters från 2001. Där finns också parens bröllopsfoton:

– Alla brudparen är vigda i Hammerdals kyrka, berättar hon.

Utställningen öppnade onsdag kväll och då medverkade prästen Klara Lundborg som berättade om bröllopsseder under olika tidsepoker. Anna Stjernström och Caroline Bränngård sjöng och spelade kärleksvisor. Tipsrunda med frågor och dessutom en konstrunda i skyltfönstren runt om i Hammerdal, där det gäller att gissa vem som har gjort vad av konstverken:

– Och allting går i romantikens tecken, säger Ulla Jacobsson från Hammerdal Konstförening.