Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utspel utan substans

Man borde egentligen glädjas. I den mån politiska motståndare anpassar sig till kloka synpunkter så är det förstås bra. Men när det gäller politiker som låtsas närma sig kloka synpunkter för att sen göra något annat för att kunna sänka skatten, måste vi gå efter en annan måttstock.

Vi känner igen det väldigt väl efter sju och ett halvt år av moderatstyre. När a-kassa och sjukförsäkring raseras, så kallar man det för reformering och rehabilitering. När man tar ansvar för statsfinanserna så ser man till att de undermineras.

När man säger sig ändra sig så att de unga ska få hjälp direkt i stället för efter tre månader, då gäller det inte alla. Bara några.

Nyligen gick två ministrar, moderaten Elisabeth Svantesson och folkpartisten Maria Arnholm, ut i Svenska Dagbladet med en artikel under rubriken "Unga ska inte lämnas utanför". Alla som kan arbeta eller studera ska få möjlighet till det. Stat och kommun måste ta sitt ansvar, säger man.

Det är samma regering som drar in studieplatser på Mittuniversitetet när söktrycket är högre än någonsin. Det är samma regering som väljer att stödja företag som redan anställt unga i stället för att stödja de unga som inte har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden.

Det är samma regering som vägrar att lyssna på de myndigheter som samstämt talar om att de jobb som skapas blir orimligt dyra.

Vi känner också igen att det är en regering som lägger uppgifter på kommunerna utan att skicka med pengar. Sossarna lovar de unga jobb, studier eller praktik inom 90 dagar och stöd från första dagen. Det här regeringsutspelet däremot saknar substans.

Svante Säwén