Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatta kvinnor utan hjälp

Den sociala samrådsgruppen tar återigen inte våldsutsatta kvinnors rättigheter på allvar utan ha rivit upp det långsiktiga samarbetsavtalet med Kvinnojouren under förevändning att ett nytt ska skrivas – utan att ha haft det för avsikt. Vänsterpartiet misstänkte detta och reserverade sig.

Kvinnojouren fyller en unik funktion som Centrum mot våld (CmV) inte kan ersätta. CmV bedriver en bra verksamhet inom ramen för sitt uppdrag, men fokuserar på terapi – inte praktiskt stöd, boende och systerskap. Detta finns på Kvinnojouren. Som våldsutsatt är det många akuta, praktiska saker som man behöver stöd i och man behöver även någon som lyssnar som en kvinna till en annan – inte enbart som terapeut.

Kvinnojouren har en mängd verksamheter, som en gemensam träffpunkt för kvinnor som varit i eller är i en destruktiv relation. Det finns även många kvinnor som kan känna obehag att vända sig till en myndighet, inte minst kvinnor med annan etnisk bakgrund eller kvinnor som inte alltid blivit bra bemötta av myndigheter. CmV och Kvinnojouren bedriver olika verksamheter och dessa verksamheter kompletterar varandra.

Vänsterpartiet har länge krävt att staten ska garantera kvinnojourernas grundfinansiering. Så länge staten inte gör detta måste kommunerna skjuta till de nödvändiga pengarna. Vi kan inte gå med på att kommunernas bidrag till Kvinnojourerna dras in. Vi protesterar även mot sättet som frågan hanteras på. Både CmV och Kvinnojouren behövs.

Christina Hedin (V), distriktsordförande, Nisse Sandqvist (V), gruppledare, Östersunds kommun, Jessika Svensson (V), feministiskt ansvarig i distriktsstyrelsen Marie Svensson (V), ersättare socialnämnden, Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel