Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatt jobb i semestertrafiken

Mycket trafik i samband med vägarbeten bäddar för olyckor. Vägarbetarna är de mest utsatta.

Runtom i länet pågår vägarbeten samtidigt som vi är mitt uppe i den mest olycksdrabbade perioden på året. Fler fordon i trafiken i kombination med underhåll av vägar ger störningar i trafikflödet och skapar utmaningar för resenärerna.

Monica Näslund, presskommunikatör på trafikverket, säger att det är ett vanligt problem.

– Vägarbeten måste läggas sommartid och få arbeten kan genomföras på natten, säger Monica Näslund.

– De som jobbar på vägarbeten är de mest utsatta och därför är det viktigt att hålla hastigheten nere och hålla avstånd till bilen framför.

Gunnar Asplund är arbetsledare på vägsträckan mellan Stugun i Ragunda kommun och Pilgrimstad i Bräcke kommun. Där läggs under sommaren ny asfalt samtidigt som bilar och tyngre fordon susar förbi.

– Jag har ingen erfarenhet av olyckor personligen, annat än skonsamma, säger Gunnar.

Vad de gör är att skylta för att bilisterna ska bli uppmärksamma på att arbete pågår. Men de har ett ansvar utöver detta.

– Alla har ett ansvar för att undvika olyckor, både vi och bilisterna, säger Gunnar.

– Innan man får jobba på vägen får man utbildning där man får lära sig att vara uppmärksam hela tiden och hålla koll på trafiken.

Åke Eriksson lägger stödremsan utanför vägkanten och gör sin andra dag för sommaren. Han ser den kanske vanligaste problematiken.

– När det är en ny väg som det är här är det ju lätt att man gasar på, säger Åke.

Gunnar Asplund tycker att just det har fungerat bra på sträckan mellan Stugun och Pilgrimstad. Med tanke på att hans arbetslag är utsatta vad gäller olyckor är han tacksam när bilister håller hastigheten.

– Vi gör ju det här för deras skull, säger Gunnar Asplund.