Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrymmet krymper för teater och dans i skolan

/

Dansgruppen Avarts besök i länet ingår i det kulturutbud för barn och ungdom som förmedlas av Riksteatern Jämtland/Härjedalen. Ett utbud som minskar med krympande resurser.

Annons

I ett kontor på Länskulturen vid Folkets hus sitter Elisabeth Fröling som är anställd som teaterkonsulent av Riksteatern i Jämtland/Härjedalen. Hon har till uppgift att förmedla dans- och teaterföreställningar till barn och ungdom i hela länet. Till förskolor och skolor, bibliotek och andra arrangörer.

– Man kan tro att vi bara förmedlar Riksteaterns egna föreställningar, men det handlar lika ofta om olika fria dans- och teatergrupper, säger hon.

Inför varje säsong läggs ett smörgåsbord av olika föreställningar som arrangörerna kan välja mellan ut på hemsidan scenkonstinorr.se. I dag är sista dagen för beställare att boka föreställningar till vårsäsongen 2010.

– Vi märker att skolorna har blivit försiktigare. Man har mindre pengar att röra sig med och då får kulturen stryka på foten, säger Elisabeth Fröling.

Att Riksteatern i länet får sitt landstingsbidrag nedskuret med 300 000 kr nästa år gör inte saken bättre.

– På så sätt minskar ju våra möjligheter att subventionera föreställningarna så beställarna kan få dem till ett överkomligt pris, säger Elisabeth Fröling.

– Förra våren bokades 48 föreställningar runt om i länet via oss. Om man räknar med att våra anslag minskar med 35 procent skulle det betyda att vi kan lägga ut lite drygt 30 föreställningar nu i vår.

Det räcker inte långt när det gäller att uppnå det mål som Riksteatern Jämtland/Härjedalen satt upp; att alla skolbarn i länet ska få se minst en teaterföreställning per år.

– Hittills har vi haft siffror på 0,3 till 0,4 föreställningar per barn och år, och nu lär det ju inte blir bättre, säger Elisabeth Fröling luttrat.

Att fixa och trixa med olika projekt och samarbeten kan vara ett sätt att öka på utbudet. Att föreställningen ”Polare”, som vi skriver om här intill, kunde visas i Bräcke i går var resultatet av ett sådant projekt.

– Vi fick en summa pengar av Statens kulturråd till det, säger Elisabeth Fröling och berättar att vecka 50 ska också ungdomar i Östersunds kommun få se föreställningen.

Hon vill också gärna berätta om ett samverkansprojekt till våren mellan Riksteatern, Svenska kyrkan, RFSL och skolan.

– Då kommer den uppmärksammade föreställningen ”No tears for queers”, som tar upp homofobi och hatbrott mot homosexuella. Det är en fantastisk stark föreställning som jag nyligen såg på Riksteaterns teaterdagar i Stockholm och blev alldeles tagen av.

– Det blir sju skolföreställningar på Folkets hus i östersund och RFSL kommer att finnas på plats för den som behöver prata efteråt. ”No tears for queers” är en pjäs som verkligen kräver efterbearbetning.

Mer läsning

Annons