Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrustad till tänderna – ändå osäker

De senaste åren har fjällturisternas utrustning förbättrats. Men andelen säkra fjällvandrare minskar, konstaterar Fjällsäkerhetsrådet.

Inte sällan förlitar sig dagens fjällvandrare på smartphones och annan teknisk utrustning. Men att stora delar av fjällvärlden saknar mobiltäckning är det inte alla som vet.

– Många fjällaktiviteter blir allt mer utrustningsintensiva, men man kan inte låta sin säkerhet enbart vila på utrustningen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Fjällsäkerhetsrådet har genomfört en enkätundersökning bland landets fjällstationer och fjällnära vandrarhem. Sex av tio uppger att de har fler ovana besökare i dag än för fem år sedan. Fyra av tio uppger att säkerhetsmedvetandet har försämrats under samma period.

Enligt Per-Olov Wikberg sitter tryggheten snarare i omdömet och det sunda förnuftet, än i en mobilapp som kanske inte ens fungerar.

– Det handlar om att inte gå för långa sträckor, att inte packa för tungt och att prata med fjällstationerna om vilka förutsättningar som råder just där. Att vandra i fjällen är säkert, åtminstone sommartid. Ändå händer det mellan 100 och 150 tillbud eller olyckor varje år, säger han.