Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende vid Mannen sydväst om Trondheim har evakuerats – berget riskerar att rasa

Berget Mannen, 25 mil sydväst om Tronheim, rör sig 15 centimeter per dygn och rörelserna ökar. Norges vatten- och energimyndighet (NVE) försöker därför att påskynda ett ras och boende i området har evakuerats rapporterar VG.

Annons

Vid 00.40 natten till fredag började NVE pumpa in vatten i bergets sprickor för att påskynda ett ras.

Boende i området har evakuerats och evakueringen enligt Lars Olav Hustad ordförande i Rauma kommun gått väldigt bra.

– De som bor där är väldigt lugna och samtidigt tydliga med att de önskar att nu får raset komma, säger han till VG.

Ännu en gång rasrisk vid norska Mannen. De boende vid fjällpartiet Mannen, sydväst om Trondheim i Norge, har evakuerats och landets vatten- och energimyndighet (NVE) har påbörjat försök att provocera fram ett ras. Vatten pumpas ner i sprickorna i berget.

Det är fjärde gången det norska berget riskerar att rasa. Berget är enligt VG mellan 1 100 och 1 200 meter högt och har en volym på mellan 120 000 till 180 000 kubikmeter.

Tillskilnad från de tidigare tillfällen då berget varit nära att rasa pupar NVE nu in vatten i berget för att provocera fram ett ras.

– Fram till klockan 6 i dag har vi tillfört omkring 75 000 liter vatten, säger Lars Harald Blikra, på avdelningschef på NVE till VG.

När berget kommer rasa är oklart.

– Vi hoppas att vi kan få ned en del så att vi kan lösa ett stort problem för de som bor nedanför, säger Lars Harald Bikra till VG.

Mer läsning

Annons