Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Utredningen var som en rättegång"

Bemötandet och mottagandet vid försäkringskassans specialutredning av Carolas arbetsförmåga blev en svår upplevelse:

– Jag var så hårt pressad att jag spydde rakt ut och kissade på mig.

När de nya sjukersättningsreglerna infördes skulle Carolas arbetsförmåga bedömas igen hos Försäkringskassan. Helt plötsligt skulle hon skickas på en särskild läkarutredning, 80 mil hemifrån. Hon rustades med karta och biljett och fick sedan ta sig fram bäst hon kunde, trots sina fysiska besvär.

– Jag som har svårt att sitta de tio milen till Östersund. Nu fick jag ta mig till Nynäshamn, på egen hand. Resan gjorde mig helt slut.

Carola uppfattade utredningen som en rättegång. Hon skulle undersökas och bedömas av läkare och psykolog. Läkaren förolämpade henne gång på gång. Första orden hon yttrade var:

– Du är en stor flicka nu. Varför vill du inte arbeta?

Mötet med psykologen började med att de tillsammans åkte hiss upp till psykologens avdelning:

– I hissen sa jag till henne: "Vilken snygg blus du har", berättar Carola. Det skulle jag aldrig ha gjort. Hon tittade inte ens på mig när hon svarade: "Nu var vi inte här för att kommentera min klädsel utan för att diskutera din oförmåga att ta tag i ditt liv".

Carola har skrivit ned allt för att bearbeta de jobbiga minnena: "Psykologen dömde mig redan i hissen som "inställsam" och "översocial". Hon svor i varenda mening, kallade mig för "jävla papegoja", sa att "du sitter ju i baksätet och låter andra köra". Jag var i hennes ögon en parasit. När jag kom tillbaka till hotellrummet var jag så hårt pressad att jag spydde rakt ut och kissade på mig."

Efter hemkomsten gjorde hon en anmälan till Allmänna Hälso- och Sjukvårdsnämnden, vilka svarade att "bevis för hennes påstådda kränkningar inte finns".

Läkarutlåtandet visade dock att hon var sjuk: "Axelskada efter bilolycka, mjukdelsreumatism. Värkbesvären tidvis mycket invalidiserande, nödsakas ta smärtlindrande varje dag. Sista åren tilltagande ryggbesvär där spondylos är konstaterad. Pat är dessutom drabbad av colon irritabile och urinkoninkontiniens. Pat. bedöms i dagsläget inte ha någon arbetsförmåga i sitt tidigare arbete, ej heller i andra arbeten, vanligt förekommande på arbetsmarknaden."

Men det tillägg som läkaren sedan gjorde har medfört att försäkringskassan nu bedömer Carola som arbetsför: "I ett längre tidsperspektiv (2-3 år) bedöms det inte helt orealistiskt att pat. kan återfå en partiell arbetsförmåga i ett väl anpassat arbete, exempelvis arbete utan lyft, vridningar och stress."