Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen mot krögarna ska kompletteras

Utredningen om grovt skattebrott, där en Östersundskrögare ingår, ska kompletteras. Anledningen är att det kom fram nya uppgifter under den andra rättegångsdagen i fredags.

Sista april åtalades 15 personer på sammanlagt nio restauranger i Östersund, Sundsvall och Sollefteå, samt företrädare för ett företag som tillhandahåller kassaregister. Den inblandade Östersundskrögaren misstänks ha låtit bli att redovisa 2,25 miljoner kronor.

– Det kom fram nya uppgifter som gör att rättegången ställdes in i väntan på att en komplettering av it-utredningen ska göras, säger åklagare Hanna Bogseth, vid åklagarkammaren i Sundsvall.

I torsdags inleddes alltså rättegången i Sundsvall. Åklagaren redovisade sin sakframställan under torsdagen och under fredagsförmiddagen. På eftermiddagen på fredagen var det försvarets tur att komma till tals.

Tre av de åtalade är företrädare för ett företag som säljer kassaregister, de är misstänkta för medhjälp till grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren har systemet varit gjort så att det är möjligt att radera intäkter i efterhand, och att det är det som gjort det möjligt för företagarna att fuska med bokföringen.

Men försvaret visade att det finns andra förklaringar till bristerna i systemet.

– Det har kommit fram att det kan uppstå luckor i registret ändå, säger Hanna Bogseth.

Samtliga åtalade är fortfarande misstänkta, men de som suttit häktade är frisläppta i väntan på att omtaget som görs nu ska bli klart.

– Jag kan inte svara på lång tid komplettering kan ta men vi ska försöka jobba på med det. Sedan kan vi besluta om fortsättningen, säger Hanna Bogseth.