Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen kring smittan tar flera månader

Utredningen kring parasitutbrottet och ansvarsfrågan kommer att ta månader. Det säger Andrew Sörensson, miljöutredaren hos Östersundspolisen.

Annons

På onsdagen meddelade Östersunds kommun och polisen att smitthärden av parasiten Cryptosporidium hade ringats in. Det är ett fastighetsområde i Odensala som ska ha läckt ut föroreningar via dagvattenledningarna rakt ut i Storsjön.

Det är nu ansvarsfrågan ska utredas och det kommer att ta tid.

– Det här kommer att ta flera månader. Det är så pass mycket förhör som ska hållas, säger Andrew Sörensson.

– Nu ska vi dokumentera allt, gå igenom allt material och redovisa för åklagaren och sedan ta en diskussion med honom om vad som sker nu.

Vad är problemet med den här utredningen som du ser det?

– Det enda problemet jag kan se är att fastställa när detta har skett. Någonstans har det ju gått snett och vill vi ju se vad som har skett genom åren.

– Det syns i de här gemensamma utrymmena på en del platser i fastigheterna att det finns ledningar som är av nyare snitt. Sedan vet vi inte vad som är gjort i lägenheterna och vad det är som gör att man har den här felkopplingen.

Andrew Sörensson berättar att polisen har haft kontakt med folk men att det inte har handlat om regelrätta förhör utan endast dokumentation.

– Nu blir det mer handfast när vi har något att hålla förhör om.

Ett flertal personer är inkopplad i utredningen. Polisens tekniska rotel och i dagsläget två miljöbrottsutredare. Miljöåklagare Christer B Jarlås leder arbetet.

– Det är ju egentligen nu utredningen börjar för oss. Nu vi ska utreda och se på de ställen de har hittat smittan. Dels mer exakt vad det är som har gått fel, hur det har gått fel och hur länge det har varit fel.

Kan du säga vart misstankarna riktas?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är alldeles för tidigt. Vi jobbar ganska brett och har ingen speciell riktning på misstankar.

Det pratas om ett stort renoveringsarbete i det aktuella området för 1,5 år sedan. Kommentar?

– Vi tittar självklart på allt sådant.

Liksom Andrew Sörensson säger Christer B Jarlås att det kommer att ta tid innan utredningen beräknas vara klar.

– Erfarenhetsmässigt tar våra utredningar lång tid. Vi har ingen anledning att ha bråttom utan vill göra så bra utredning som möjligt. Det är kommunen som har tidskrav att stoppa det här så att vatten inte fortsätter att vara smittat.