Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen kring Körfältsskjutningarna läggs ned

I höstas drabbades Körfältet av omfattande skadegörelse efter beskjutning med luftpistol mot bilar och hus.

Nu tvingas åklagaren lägga ned utredningen.

Annons

Det var i slutet på oktober i fjol som skadegörelsen kulminerade på Körfältet. Förskolor, skolor, äldreboenden, företag, bostadsrättsföreningars fastigheter och privatpersoners parkerade bilar hade under en intensiv period utsatts för förstörelsen, som näst intill började upplevas som ett vardagligt inslag för en del.

De handlade dels om stenar som kastats mot fönsterrutor, men det stod snart klart att någon även gick runt och sköt med luftpistol.

Sent en vardagskväll hamnade även en buss från Stadsbussarna, vilken då gick i linjetrafik och passerade Körfältet, i skottlinjen. Sex rutor krossades när bussen besköts. Föraren och passagerarna klarade sig dock utan skador. Men fler än Stadsbussarnas dåvarande vd Micke Bernervall funderade nog vad det var frågan om.

– När jouren ringer hem och säger att en buss blivit beskjuten och polisen är larmad då undrade jag ju om jag var med i en film, sa Micke Bernervall då till LT.

Ganska omgående kunde polisen hämta in en misstänkt kille som var under 18 år, samt kunde vid samma tillfälle beslagta ett kolsyrevapen. Han släpptes dock snart och fler förhör med andra ungdomar har gjorts under den utredning som har pågått under vintern.

Men nu står det klart att någon misstänkt inte kan bindas till brotten.

– Jag skriver av utredningen. Det gick inte att komma fram till vem som hade skjutit själva skadegörelsen, säger åklagare Eva-Lena Rimér, som lett utredningsarbetet.

Eva-Lena Rimér har kunnat konstatera att en ung kille, under 15 år, vid ett tillfälle har skjutit med pistolen. Men det gick inte att komma fram till vem som egentligen sköt vid skadegörelsetillfällena.

– Det är en sak att skjuta med pistolen utan att det går sönder något, men en annan sak att skjuta sönder rutor, säger hon.

Några vittnen med avgörande information hade heller inte framkommit.

– Det var ingen som hade sett vem som sköt.

Det gick inte heller att knyta skotten eller skadegörelsen till en särskild pistolmodell. Och utredningen är därför nu nedlagd.