Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om fisk- och batteristöld fortsätter

Två män som greps på torsdagsmorgonen är anhållna misstänkta för stöld och otillåten internationell avfallstransport.

Annons

På torsdagen fick polisen ett tips om en misstänkt bil på E45 vid Brunflo. När bilen stoppades hittades en massa bråte bland annat bilbatterier och ett nät med "sprattlade" fisk.

De två misstänkta männen, i 50- respektive 20-årsåldern, är hemmahörande i ett baltiskt land.

Miljöåklagare Stig Andersson beslutade senare på torsdagen att de båda skulle anhållas.

– Det gjorde jag för att jag ansåg att det fanns kollusionsfara, säger Stig Andersson.

Kollusionsfara innebär att det bedöms finnas en risk för att misstänkta ska kunna förstöra utredningen på olika sätt eller förstöra bevis om de inte anhålls.

Rubriceringen stöld handlar om den levande fisk som hittades i ett nät i bilen och rubriceringen otillåten internationell avfallstransport rör bland annat de bilbatterier som hittades efter att en husrannsakan genomförts i samband med gripandet.

– Sådant som är miljöfarligt får inte exporteras utan tillstånd. Det får inte heller transporteras utan tillstånd. Det finns internationella avtal om att miljöfarligt avfall inte får dumpas i andra länder, säger Stig Andersson.

På fredagen har Åse Schoultz, också hon miljöåklagare, tagit över som förundersökningsledare.

– Hon sitter och jobbar med det här nu, säger Stig Andersson till LT på fredagsförmiddagen.