Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning friar kommunen från ansvar

En mängd villor i Östersund vattenskadades i samband med översvämningar 2010 och 2011.
Länsförsäkringar krävde Östersunds kommun på miljonbelopp i ersättning men en utredning visar att kommunen i de flesta fall inte kan betraktas som skyldig till skadorna.

I augusti 2010 och 2011 drabbades Östersund av kraftiga skyfall som orsakade stora problem för villaägare i Odensala.

I hela bostadsområden drabbades hus av att vatten rann in i källare med omfattande saneringsarbeten som följd.

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar fick mer än 40 skadeanmälningar i samband med de två översvämningarna och de har krävt Östersunds kommun på ersättning för skador på 28 olika adresser i Odensala.

Det sammanlagda kravet var på 4 miljoner kronor men efter förlikning har det nu beslutats att kommunen ska betala 1,7 miljoner. En utredning visar nämligen att kommunen inte kan hållas ansvarig för mer än sju av 28 ärenden.

– De ansåg att det var kommunen som var ersättningsskyldig eftersom vattnet kommit via vårt dagvattennät och eventuellt via spillvattennätet, säger Kolbjörn Rydén, VA-chef vid Östersunds kommun.

Teknikkonsultföretaget Sweco gjorde en utredning som visade att det inte var avloppssystemet i Odensala som var orsaken till att husen översvämmades. Kraven på avloppen är bland annat att dagvattenledningen ska klara av ett 10-årsregn, vilket betyder ett regnväder som är av sådan dimension att det inträffar max vart tionde år.

– Vi ville kontrollera att vi levde upp till kraven men de regn som kom var mycket större än de som finns i dimensioneringsanvisningarna för dagvattennätet, säger Kolbjörn Rydén.

I sju av de 28 fallen visar dock utredningen att kommunens dagvattensystem inte var rätt dimensionerat och det är också i huvudsak för skador på villor på Krusbärsvägen och Smultronvägen som kommunen efter en förlikningsprocess med Länsförsäkringar har beslutat sig för att stå för kostnader på 1,7 miljoner.

– Men om vi hade haft rätt dimension enligt normerna på våra ledningar där så hade det ändå inte hjälpt i praktiken, de hade sannolikt fått översvämningar i sina källare ändå, säger VA-chefen.

Sedan regnen 2010 och 2011 inträffade har kommunen vidtagit åtgärder för att undvika framtida översvämningar. I huvudsak handlar det om att minska trycket på dagvattensystemet genom att leda vatten bort från villaområden och ut i terrängen.

– När det gäller Odensalaområdet så har vi en åtgärd kvar och det är en bräddning för att leda vatten till Odensalabäcken, men dit får vi leda vatten bara två månader per år av miljöskäl, säger Kolbjörn Rydén.