Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utred alla möjliga smittspridningsvägar

Vi är nog många som börjat fundera på hur det är möjligt att smittspridningen ursprungligen kommer från de lägenheter som är anslutna till det felaktiga avloppet. Förutsättningen är då att någon boende där blivit smittad någon annanstans än genom dricksvattnet. Sedan har tillräckligt stort antal parasiter färdats genom anloppet och in i dagvattenledningen. Efter den vådliga färden från Odensala och ner till Storsjön, har de fortsatt till vattenintaget för dricksvattnet. Genom kommunens stora vattensystem har därefter en stor del av kommunens befolkning smittats.

Hur stor mängd parasiter fordras för detta konsstycke?

Av de beskrivningar som gjorts förökar sig parasiten endast i människotarmar. Hur stor mängd parasiter kommer då ut i avloppet? Är mängden så stor att den smittspridning som den förorsakat verkligen är realistiskt möjlig.

Man förutsätter naturligtvis att utredningen även undersöker om någon av de boende, varit sjuk med de symtom som passar in, i god tid före utbrottet. Att de nu mycket väl har varit smittade är väl inte konstigt. De har ju druckit det smittade vattnet liksom alla i staden. Att parasiten nu finns i avloppet är därför inte så konstigt.

Att just en person, som varit smittbärare, skulle bo just i någon av de lägenheter, som alla myndigheter nu pekar ut, verkar lika troligt som möjligheten att vinna högsta vinsten på Lotto.

Det är därför mycket viktigt att alla möjliga andra smittspridningsvägar utreds. Har man kollat vad som händer till exempel vid travet. Där kan man nog anta att en hel del föroreningar hamnar i dagvattnet också.

Trots lugnande besked till djurägare är det alltför många som sett sina djur insjukna samtidigt som epidemin uppstod. Man kan undra om djuren utan att bli sjuka ändå sprider parasiten vidare.

Lars Viklund, Torvalla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel