Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökad allians räddade Hellstrand kvar

Eva Hellstrand (C) blir det första kommunalrådet Åre haft sedan 1985 som sitter kvar efter ett val. Paradoxalt nog är det inte nöjda väljare som sätter henne där utan missnöjda.

Gårdagens presskonferens var unik på många sätt. Alliansen och Västjämtlands Väl har förhandlat in i det sista för att komma till en uppgörelse. Men det hade inte varit några hårda förhandlingar, hävdade Moderaternas förhandlare Jonas Henning. Det var bara media som påstått det.

Istället präglades samtalen av samstämmighet och framsyn. Klimatet mellan de fem parter som nu ska regera tillsammans beskrevs om och om igen som ”positivt”. De är nu helt överens om hur utvecklingen ska ske framöver. Det ska bli ökad demokrati i hela kommunen, alla byar ska få vara med om de visar att de vill, och alla beslut ska förberedas och förankras bättre än tidigare.

Att Moskogen inte blir av nu är visserligen synd, det medger Eva Hellstrand. Men planbeslutet togs med så svag majoritet och det var ju bara ett parti, hennes eget, som ville ha vindkraft där.

– Om det är fem partier och det blev fyra mot ett, vilken chans har man då? Det är inget konstigt alls, sade Eva Hellstrand.

Maria Kjellström, som tidigare bara haft hårda ord för Åres makthavare lät i går som en omvänd hand. Hon känner ”en väldig trygghet” inför samarbetet.

– När man är i opinion är det en sak, sade hon. Nu måste vi ta ansvar. Nu ska vi jobba som parhästar, eller tre hästar. Jag är väldigt mån om att vi ska bli tre tajta kommunalråd.