Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utöka den ordinarie personalstyrkan

Gåta: Hur många fast anställda behövs för att utföra tio personers arbete? Svar: Fem till sju. Sen kan man komplettera med tillfälligt anställda. Bland arbetare i detaljhandeln och den kommunala sektorn har 30 procent en tillfällig anställning. I hotell- och restaurangbranschen är siffran så hög som 44 procent.

Bakom dessa siffror döljer sig en verklighet där en alldeles för liten grupp ordinarie personal sliter ut sig samtidigt som en alldeles för stor grupp lever under otrygga förhållanden.

Vi kan inte ha det så här. Det måste finnas en ordinarie personalstyrka som är tillräcklig för att utföra de ordinarie arbetsuppgifterna. Tillfällig personal kan sedan tas in när behovet är just tillfälligt.

Alliansen berättar i sitt valmanifest att de vill göra det än lättare att anställa människor tillfälligt, genom att förlänga tiden då en person kan vara provanställd från sex månader till tolv. Socialdemokraterna vill att en tillfällig anställning snabbare ska omvandlas till en fast och att anställningsformen allmän visstid, som gör det möjligt att anställa tillfälligt trots att det inte finns särskilda skäl för det, ska ses över. Vänsterpartiet vill avskaffa allmän visstid.Se där, en tydlig skillnad mellan de politiska alternativen. Alliansen tycker att det behövs än mer osäkra anställningar. De rödgröna däremot vill vända trenden och stoppa missbruket av tidsbegränsade anställningar. Det valet är lätt, tycker jag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel