Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utnyttjad av systemet

Det skrivs mycket om ungdomars svårigheter att få ett jobb. Jag fyller 47 i år. Fram till hösten 2004 jobbade jag som administratör, aldrig arbetslös och knappt någon frånvaro. Sedan tog jag tjänstledigt i fyra år och läste ekonomi på universitet. Blev uppsagd från mitt jobb på grund av arbetsbrist. Efter en tid får jag en praktikplats på en redovisningsfirma, i ett och ett halvt år.

När kravet kom om anställning fick jag gå. Arbetsuppgifter fanns det, så det var inte felet. Efter ytterligare en tid lyckades jag få en halvtidstjänst på ett företag, som ekonomiassistent. Nu då jag varit långtidsarbetslös fick arbetsgivaren rikliga bidrag från Arbetsförmedlingen. Efter åtta månader fick jag gå. Kan det bero på att bidragen skulle sluta betalas ut efter ett år? För arbetsuppgifter fanns det. Nu har jag en heltid inom Jobb- och utvecklingsgarantin. Jobbar jag med ekonomi? Nä, det gör jag inte! Jobbar jag med administration? Nä, det gör jag inte! Jobbar jag överhuvudtaget på ett kontor? Nä, det gör jag inte.

Visst, jag trivs med mitt jobb. Men det är så förnedrande. Jag har i princip använt hundratusentals kronor på en dyr utbildning, en utbildning jag inte får en anställning på. Även nu, när jag också har praktisk erfarenhet av min nya utbildning. Regeringens rikliga flora av bidrag till arbetsgivare gör så att man blir utnyttjad av systemet. Detta då det inte finns krav på en anställning för att till en början få åtnjuta bidragen från staten. Det enda jag vill ha nu är en trygg anställning, med ett jobb jag trivs med. Men nu är jag väl för gammal för att någon vill anställa mig!

Christer H

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel