Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmanar normer i förslag om Slussen

Annons


Den franske stjärnarkitekten Jean Nouvel är känd för att gå emot rådande normer och klonad arkitektur. På besök i Stockholm pratar han om hans och partnern Mia Häggs förslag till nya Slussen.

Jean Nouvel vann i år det tunga prestigepriset Pritzker Prize. Han driver ett av Frankrikes största arkitektkontor och har designat över 200 byggnader runt om i världen. Bland de mest kända är Arabinstitutet i Paris och den ovala skyskrapan Torre Agbar i Barcelona.

Han har kallats en av arkitektvärldens mest karismatiska profiler. Helt klädd i svart och med rakat huvud och tydligt markerade ögonbryn inger han pondus på Arkitekturmuseet i Stockholm. Här är han för att prata om förslaget till nya Slussen - en av Stockholms mest omtvistade rondeller.

-Slussenprojektet är en knepig fråga eftersom det är en plats som fungerar som hjärtat i staden, säger Jean Nouvel.
Ramar in staden

Trots sin långa meritlista har han hård konkurrens om sitt förslag - bland de andra arkitektkontoren syns brittiska Norman Foster och svenska Gert Wingårdh. Men där de andra arkitektförslagen bygger på traditionella broar mellan Södermalm och Gamla Stan, står Jean Nouvels och Mia Häggs förslag ut. De vill bygga in Centralbron och t-banebron, och ovanpå broarna vill de ha en stor park samt kaféer och lekplatser.

-Huvuddelen av broarna ska vara till för fotgängare. De ska också kunna fungera som scener, som man kan titta på staden ifrån, berättar Nouvel.

Deras idé är att rama in staden och genom vattenridåer och glas dämpa ljudet från trafiken. De vill också ha bilfria gågator på ömse sidor av vattnet.
Utmanar nomerna

Jean Nouvel är känd för sina modiga idéer och han utmanar ständigt de rådande normerna, vilket man kan se i hans moderna, nästan gränslösa arkitektur. På frågan om var han hämtar inspiration från blir svaret relativt oväntat.

-Jag tror inte att arkitektur är en fråga om inspiration eller talang, det handlar om analys och arbete. Min inspiration kommer alltså från förnekelsen av inspiration.

Han menar att man hela tiden måste utgå från förutsättningarna som finns i en stad eller på en plats - en arkitekt är inte en konstnär i den aspekten.

-Ett hus är inte en skulptur eller en målning. Ett hus måste leka tillsammans med omgivningarna och vara i harmoni med landskapet runt omkring, förklarar Nouvel.

Mer läsning

Annons