Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmanande experiment

I dag samlas världens ledare i New York för en givarkonferens för Haiti. Behoven av pengar är svindlande 11,5 miljarder dollar på 10 år.

220  000 döda och 300  000 skadade är bara en del av hjälpbehovet. Uppgiften är mycket större än helt nödvändig nödhjälp i form av mat, avlopp och tak över huvudet.

Det handlar om att bygga upp ett helt land. Men det handlar då, som FN-chefen Ban Ki-Moon uttrycker det i gårdagens SvD, inte om att återuppbygga landet. Det handlar om att bygga något helt nytt.

För det som föll samman i jordbävningen var fallfärdigt och alltigenom ruttet präglat av våld, diktatur, groteska klyftor och fattigdom. Nu behövs, som FN-chefen skriver, total nationell förnyelse. Han fortsätter: “Nu krävs ett samhällskontrakt mellan regering och folk. Nu krävs en ekonomisk och social politik som tar sig an den extrema fattigdomen och de djupa förmögenhetsklyftorna”.

Haiti är en formidabel utmaning och ett experiment som måste lyckas.