Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utländska bärplockare blev en miljonsmäll för kommunerna

I går samlades företrädare för en skara berörda kommuner för att gemensamt bedriva sorgearbete över mänskligt lidande och förlorade miljoner i skattepengar till följd av de senaste årens slaverliknande bärplockningshantering i södra Norrland.

På initiativ av Bräckes kommundirektör Bengt Flykt och kommunalrådet Sven-Åke Draxten, (S), arrangeras igår och i dag på hotell Jämtkrogen i Bräcke en erfarenhetskonferens i ärendet.

Målet är att inför kommande år komma rätta och helst stoppa med den alltmera lika samvetslösa som vidriga verksamheten.

Bärhandlarna har lurat hit aningslösa människor från jordens fattigaste länder att plocka bär som i färgglada rekryteringsbroschyrer och -filmer varit stora som vindruvor, växt i klasar och inbringat gigantiska inkomster med de utfattiga människornas mått mätt.

De intet ont anande kunde i reklamen bli förmögna för resten av livet om de köpte dyra flygbiljetter, betalade grova pengar till bemanningsföretagen och svarade för sitt eget boende.

De kom hit till urusla boenden och där inga bär fanns att plocka.

I dag, torsdag, räknar konferensarrangörerna med att kunna presentera en sammanställning av hur mycket pengar i rena utgifter och arbetstimmar som lagts ner i undsättningsarbetet kring de grundlurade plockarna i de kommuner som finns företrädda i Bräcke.

I Åsele bor fortfarande 26 av 60 thailändska plockare fortfarande kvar i en gammal skolbyggnad.

De bor där på kommunens bekostnad, men givmilda privatpersoner och handlare i Åsele hjälper till med mat och kläder.

De törs inte åka hem förrän de försäkrat sig om pengar.

In i det sista hoppas de att det skall gå att få loss pengar.

- Vi är ofta ledsna och många gråter sig till sömns på kvällarna, säger en av plockarna i en intervju i Västerbottens Folkblad.

Rent utgiftsmässigt är det Storumans kommun som med 700 000 kronor plus en mycket omfattande arbetsinsats som drabbats värst för att hantera sina plockare, som kom från Kina.

I värdkommunen Bräcke bodde plockare från Bangladesh.

Kommunen kom relativt lindrigt undan med en utgift på 45 000 skattekronor och 200 arbetstimmar.

Även migrationsverket, arbetsmarknadsdepartementet och kommunalarbetareförbundet har företrädare på konferensen i Bräcke.

Migrationsverkets beslutshandläggare Gunilla Wikström berättar att det i år främst varit kineser, thailändare, vietnameser, bangladeshare och ukrainare som rekryterats till bärskogarna.

Bräckes kommundirektör Bengt Flykt:

– Vi måste skaffa oss kunskaper i ämnet och göra vad vi kan för att åstadkomma konkreta förslag på en förändring så att vi slipper uppleva det här igen.