Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utkylt i väntan på rivning

Det är kallare än någonsin i gamla skolmatsalen i Backe sedan kommunen stäng av värmen i väntan på rivning.

Annons

Kommunen har långt tidigare kommit fram till att lokalerna inte behövs och rivning av byggnaden är planerad till i vår.

Intressen i Backe verkar för att byggnaden ska vara kvar och rustas upp. Det har bland annat yttrat sig i att lokala konstnärer tidigare ordnat utställning i den gamla bespisningen.

Från Jamtli har ett yttrande gjorts om byggnadens konstnärliga inslag: "Väggmålningen i matsalen är onekligen ett intressant tidsdokument och väl värd att bevara".

Den gamla matsalen ligger mitt i byn och har en stil som är typisk för -50-talet. På insidan finns väggmålningar av konstnären Birgitta Sandberg.

Men kommunen vill ogärna ha fler tomma byggnader att bekosta underhållet av.

Klagomål från folk som regerat på förfallna byggnader och tomter, på många platser över huvud taget, har fått att kommunen ta fram nya riktlinjer för vård av byggnader i Strömsunds kommun.

Framför allt under vår och sommar hör folk av sig med upplevelser av förfall och nedskräpning.

På torsdag har miljö- och byggnämnden möte och då ska riktlinjerna upp till beslut.

i dessa slås fast att skräpighet och förfall har en negativ inverkan på hur folk mår och en fastighet i förfall kan utgöra en olycksrisk. Det ställs också krav i plan- och bygglagen på underhåll om en byggnad ska bevaras.

Syftet med riktlinjerna är att stärka miljö- och byggnämndens möjlighet att besluta om åtgärder när det gäller förfallna byggnader och tomter.