Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utklassningsseger för Göran Andersson

Ingen kunde hota Göran Andersson på vägen fram mot sitt första VM-guld i styrkelyft.
– Jag är väldigt glad, det är så mycket som ska stämma i en sån här tävling, säger ÖAK-lyftaren som vann i överlägsen stil.

61-årige Göran Andersson från Östersund är världens starkaste i sin klass – och han är det med råge.

När VM i styrkelyft för veteraner avgjordes i Pilsen, Tjeckien, i dag vann han +120 kilosklassen för 60-69-åringar i utklassningsstil.

Han inledde med att slå sitt eget personbästa i knäböj med hela 20 kilo när han baxade upp enorma 280 pannor.

Sen blev det ännu bättre: 235,5 kilo i bänkpress – världsrekord för bänkpress i en styrkelyftningstävling (Göran har även det absoluta världsrekordet i bänkpress på 240 kilo).

– Jag tog 235,5 i första lyftet och sen fick jag upp 242,5 ganska lätt i båda de andra lyften, men jag rörde lite för mycket på huvudet och fick de underkända, säger Göran.

– Men jag hade som sagt redan slagit världsrekord.

Han hade också slagit knock på sina motståndare – när han sedan avslutade med 220 kilo i marklyft skrevs segermarginalen till hela 130,5 kilo.

– Jag var ju favorittippad, men jag är ändå väldigt glad. Det är ju så mycket som ska stämma för att man ska lyckas fullt ut i en sån här tävling. Det är utrustningen, det är tekniken och formen.

– Riktigt skönt att få lyckas, säger Göran efter sitt första VM-guld i styrkelyft.

Sedan tidigare är Göran Andersson världsmästare i bänkpress och kan väl därmed utan darr på rösten kalla sig världens starkaste 60-åring.

ÖAK:s andre världsklassveteran, Kari Mattilla, som med sina 69 år tävlar mot betydligt yngre lyftare slutade sist i sin klass.

Enligt rapporterna verkade det som att han gick lätt i knäböj och bänkpress för att spara sig till marklyft men fick bara 220 kilo där och blev helt utan medalj den här gången.