Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflytt av sporthallar utarmar centrum än mer

/

Annons
Arenanfebern har varit hög de senaste åren inte bara i Jämtland utan i hela Sverige. En ny arena tycks vara lösningen på det mesta. I Östersund har vi berikats med en fotbollsplats med två läktare, som kallas arena, med kanske landets lägsta utnyttjandegrad. Inte blir det bättre av att man lägger in "event" i namnet.
Nu planeras ytterligare en arena bort i tjottaheitti, så långt som möjligt ifrån där vi bor i kommunen. En arena som kommer att generera en kraftigt ökad biltrafik. Det blir inte cykelavstånd precis, särskilt inte på vintern! Vilka föräldrar vill släppa iväg sina gymnastiserande döttrar långt bort i tjottaheitti på kvällarna under vinterhalvåret?
Varför ska vi gömma undan allt? En arena för musik, kultur, sport m m borde väl ligga på Storsjöstrand eller på Frösöberget, där den syns!
En lokal för idrott ska ligga lättillgängligt till, särskilt för ungdomar. Folkpartiet motionerade i december 2007 i Östersunds kommunfullmäktige om att omedelbart påbörja arbetet med att bygga ut Sporthallen, men förgäves! Ett positivt bemötande där hade inneburit att spaden redan kunde ha satts i jorden och att vi hade haft en utbyggd sporthall i slutet av nästa år.
En utbyggd sporthall ligger inte i tjottaheitti, utan centralt. Den som tar buss dit slipper oftast byta linje. Mängder av sporter, inte endast de med hög röst, får bättre tillgång till lokaler, och inte bara sporter även kulturföreningar av alla slag gynnas. Nyttjandet på dagtid med närheten till många skolor blir högt. Tillgängligheten blir en helt annan än för en arena bort i tjottaheitti.
Östersunds centrum har successivt utarmats genom byggande av olika köpcentrum i utkanten av stan’. En utflytt av sporthallar och lokaler för kulturevenemang kommer att utarma centrum än mer.
Jag är ingen fiende till ishockey, konståkning eller skridskoåkning i andra former, men det finns ju faktiskt en konstfrusen bana under tak samt en curlinghall. Det vore klart lämpligare att utöka möjligheten till att åka skridskor genom att bygga tre, fyra konstfrusna banor utan tak på olika platser i kommunen där människor bor.
På Campus-området (gamla A4) finns planer på en ishall av ett mycket mer intressant slag än arenan borta i tjottaheitti. Där skulle aktivt sportutövande blandas med forskning, vilket skulle ge ett mycket högre utnyttjande totalt sett samt generera en utveckling för Östersund och för Jämtland av ett helt annat slag än en arena borta i tjottaheitti. Det är svårt att förstå att förstå varför kommunalråden AnnSofie Andersson och Karin Thomasson är så ointresserade av den idén. Risken är uppenbar att deras ensidiga inriktning mot en arena borta i tjottaheitte gör att det inte blir någonting.
Mats El Kott, folkpartiet liberalerna, ledamot i Miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun
Foto: Henrik Flygare
J Nu planeras ytterligare en arena bort i tjottaheitti, så långt som möjligt ifrån där vi bor i kommunen.
Mats El Kott
Annons