Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ute i nyliberalismens ingenmansland

Det bästa med Mona Sahlin? Den platta frågan ställdes häromdagen till Maud Olofsson i webb-tv-programmet ”Korseld”.

”Hon skrämmer bort många väljare ... om man ska titta valstrategiskt”, svarade C-ledaren. Frågan är om Olofsson verkligen är rätt kvinna att fälla en sådan kommentar. För då blir ju motfrågan: Och du själv då? Går det verkligen att hitta fler än tio personer i detta land som förknippar Maud Olofsson med den briljanta partiledarens egenskaper?

Centerpartiet umgås numera regelbundet med fyraprocentspärren och om det är Maud Olofssons lätt uppkäftiga debattstil eller C-politikens förvandling som ligger bakom de alarmistiska opinionssiffrorna får vara osagt. Antagligen är det kombinationen. Dåligt går det i alla fall.

I stället för att satsa på en traditionell socialliberal linje och på så vis hålla dörren öppen för mittenväljarsegmentet har Centern sökt ny hemvist i nyliberalismens ingenmansland. Maud Olofsson pratar ogenerat om uppluckrat anställningsskydd, lägre ingångslöner för unga och partiets ungdomsförbund (CUF) har precis lanserat sin valslogan ”Fuck facket 4-ever” (ungefär: facket kan dra åt helvete). Omläggningen har fått fina recensioner på den borgerliga storstadspressens ledarsidor, men i Bräcke har gensvaret varit dåligt.

Som litet parti är det visserligen nödvändigt att gå smalt och vasst och hårdprofilera sig på några få områden. Men då måste man verkligen se till att kontrollera frågorna. Folkpartiet äger skolfrågan och Kristdemokraterna det mjuka lull-lull som förvisso ingen bryr sig om. Men Centern, de förknippas ju inte med något särskilt utan är bara radikala i en närmast frånstötande mening.

Man skulle vara det gröna och småföretagarvänliga högeralternativet, men i klimatdebatten är det Fredrik Reinfeldt och Moderaterna som tagit täten. Den gröna profilen stärktes knappast heller när partiets egen miljöminister berättade att han tänker bygga den dyraste sträckan motorväg i svensk infrastrukturhistoria … Och i småföretagarleden märks ingen Maudeffekt.

Nej, Maud Olofsson ska vara försiktig med att raljera över andra partiledares egenskaper. Själv sitter hon på en tickande bomb.