Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningen ger jobb är hans förhoppning

Kaiser Ghadbani är en av studenterna på Hermods vuxenutbildning i Östersund. Efter två och ett halvt års studier hoppas han på att snart kunna söka till apotekarutbildningen.

På Hermods i Östersund passerar det 400 studenter per år. Hälften av dessa läser SFI - Svenska för invandrare och den andra hälften kompletterar sina gymnasiebetyg.

– Reglerna har ju ändrats. Har du ett betyg i matte A kan du inte ändra det utan då måste du stå för det betyget, men då kan du komplettera med att läsa ett annat ämne, säger Janne Larsson, studievägledare på Hermods.

Mitt i sommaren är det ganska lugnt i Hermods lokaler på Österängsskolan.

– Vi har intagning varje måndag, men just nu är det ganska lugnt. Det börjar väl på allvar nästa vecka, då är alla lärare tillbaka.

Lärcentrum inom Östersunds kommun och Arbetsförmedlingen köper utbildningsplatser av Hermods. Men de tillhandhåller också prövning av betyg, en validering där eleven helt enkelt få göra ett prov för att få ett betyg i ett ämne.

– Jag fick en sådan förfrågan i dag, det var en person som hade läst matte B, men inte hade något betyg i ämnet, berättar Janne Larsson.

I ett nästan tomt klassrum sitter Kaiser Ghadbani och läraren Helena Hansson. De arbetar med fysik kurs A.

– Jag har läst fysik i Tunisien, säger Kaiser Ghadbani. Men jag har inget betyg så jag måste göra om fysiken.

Målet är att komma in på apotekarutbildningen i Uppsala.

– Jag hoppas på att kunna söka i vinter, säger Kaiser Ghadbani.

Han har läst på Hermods i Östersund i två och ett halvt år.

– Jag började med SFI. Jag är inte så van vid att studera på distans, men det går bra. Det är bättre för mig att komma hit.