Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningar prismärks på Mittuniversitetet

Från hösten 2011 kostar det pengar för personer från länder utanför Europa att studera i Sverige, tidigare har det varit gratis. Nu pågår ett intensivt och omfattande arbete inom Mittuniversitet för att prismärka utbildningarna.

– Vi håller på att ta fram en modell för att beräkna kostnaderna för alla utbildningar, säger Malin Styrman, chef för Studentcentrum.

Grunden är att universitet ska få full kostnadstäckning. Alla institutioner tar fram vad deras respektive utbildningar kostar. I det ingår allt, bland annat personalkostnader, kostnader för lokaler, administrativa kostnader och material som används i utbildningarna.

– Vissa utbildningar kostar självklart mer än andra. Till exempel utbildningar som använder labb mycket, tekniska utbildningar, kostar mer än de humanistiska, säger Malin Styrman.

Till en början riktar de in sig på att prissätta de internationella program som finns inom universitetet.

– Men vi måste sätta en prislapp på alla utbildningar, för studenterna väljer ju själva vad de vill läsa här hos oss.

2009 hade Mittuniversitetet totalt 563 inresande studenter, av dessa var 272 studerande som inte deltog i något utbytesprogram utan kom för att studera på egen hand. De sistnämnda är den grupp som kommer att omfattas av de nya avgifterna. Intresset för att studera på Mittuniversitet är bland annat stort i Iran och Bangladesh.

Universitetet räknar med att det kommer att bli en nedgång av antalet studenter från utomeuropeiska länder från höstterminen 2011 då avgifterna börjar gälla.

– Det räknar vi med. I andra länder som har avgifter har andelen sjunkit. Men till exempel Danmark har kommit upp i det antal de hade innan avgifterna nu, Tyskland har inte det vet jag, säger Malin Styrman.

En fördel hon ser med avgiftsbeläggningen är att de kommer att slippa en hel del onödig administration.

– Som det är nu är det många som söker men väljer att inte komma och gå utbildningen. Hanteringen av ansökningarna är omfattande, säger hon.

Med det nya systemet tror hon att fler som söker faktiskt också kommer att gå utbildningen.

Egentligen behöver de inte vara klara förrän till årsskiftet men enligt Malin Styrman räknar de med att bli klar under juli och augusti.

– Vi har personer som reser runt i andra länder och arbetar med att rekrytera studenter och därför är det viktigt att vi har det klart så fort som möjligt, säger hon.