Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningar kan läggas på hyllan

15-åringarna blir färre, och gymnasiernas program tvingas i dvala.

Annons

För nio år sedan, 2005, hade vi i Sverige drygt 130 000 15-åringar. Sedan dess har den siffran dalat och förra året låg vi på drygt 99 000 av dem. Dessa 99 000 ska i höst börja i gymnasiet. De siffror som gäller för riket speglar även situationen för Jämtland. 2005 fanns i länet knappt 2 000 15-åringar, och 2013 hade siffran närapå halverats till dryga 1 100 stycken. Frågan är om de dalande siffrorna kommer att påverka länets gymnasieskolor. I Strömsund kommer fem av tolv program att ligga i dvala på Hjalmar Strömerskolan, eftersom de fått in för få sökanden.

– I år kommer cirka 70 elever att börja i årskurs ett hos oss. Det betyder att för få elever sökt till några av programmen, och därför kan vi inte starta dem i år, säger Heidi Sundelin som är rektor på Hjalmar Strömerskolan.

De program som på Hjalmar Strömerskolan inte kommer att kunna startas till hösten är humanistiska, barn och fritid, vård och omsorg, teknik och el.

– Eftersom varje elev söker tre program var kan vi erbjuda de flesta ett andra alternativ om programmet de söker inte kan starta, säger Heidi Sundelin.

Michael Cederberg är förbundschef på Jämtlands Gymnasieförbund.

– Den här minskningen av elever är något vi absolut märker av. Fördelen med gymnasieskolan är att vi vet hur det kommer att bli vad gäller minskningar och ökningar, säger han.

– Vi ser två saker som händer, och det är dels att den kommunala skolan får fler elever. Dels kommer fler invandrare till Sverige som gör att slaget mot oss inte blir lika hårt.

Varför får den kommunala skolan fler elever?

– Vi vet inte, men det är en trend som man kan se i hela riket. Kanske får sig fler en tankeställare vad gäller friskolor efter att till exempel John Bauer gått i konkurs, säger Michael Cederberg.

– Vissa program får fler elever och andra mindre, vilket då kan leda till att vi måste tillsätta ny personal på vissa program och ta bort personal på andra.

Michael Cederberg berättar att inom Jämtlands Gymnasium ökar teknik- och el och energiprogrammen kraftigt. Samtidigt minskar antalet elever på gymnasiesärskolan. Två program Cederberg gärna skulle se att fler sökte är det industritekniska, samt VVS och fastighet.

Att de kommunala skolorna får fler elever skulle kunna vara negativt för friskolorna, men frågar man Pecka Marklund som är rektor på Östersunds Gymnasieskola ser det inte ut så.

– Nej vi ligger på en hög nivå, men fler elever in än ut, säger Pecka Marklund.

Att siffrorna är positiva för just Östersunds Gymnasieskola kan bero på att det är en relativt liten skola med 330 elever.

– Därför behöver vi inte förbereda oss på att det kommer att bli sämre i framtiden, säger Pecka Marklund.