Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning med 20 000 kronor potten

I tävlingen Skogens mästare lönade det sig att vara snabb och noggrann med både motorsåg och tändstickor.
För en sjundeklass från en skola i länet gav tävlingen ett rejält tillskott i klasskassan.

Annons

Det var bland annat grenar som höjdmätning, precisionsfällning av träd och att göra upp eld som avgjorde vilken klass som skulle utses till Skogens mästare och belönas med 10 000 kronor i Ås på torsdagen.

Centralskolan i Hoting, Funäsdalens skola, Sonfjällsskolan i Hede och Hansåkerskolan i Stugun deltog i finalen och tävlade i grenar som alla hade koppling till skogen.

Både praktiskt och teoretiskt.

– Vi gjorde ett prov i klassen och kvalade oss hit genom det, berättar Valle Sjöberg som representerade Hansåkerskolan i Stugun tillsammans med tre klasskamrater.

Det handlade om att samla ihop poäng till sitt lag i de olika grenarna. Ett snöre skulle eldas av på åtta minuter med hjälp av en förutbestämd mängd ved, höjden på ett ännu ofällt träd skulle uppskattas med hjälp av en särskild pinnmetod och volymen på en hög virke skulle räknas ut utan hjälp av måttband.

– Det har gått ganska bra tycker jag men det var teoridelen som var det svåraste, säger Maja Holmgren, Hansåkerskolan.

En av grenarna handleddes av den före detta svenske mästaren i motorsågskörning Mats Hallqvist.

Men tävlingen hade även ett lite högre syfte än att bara fylla på klasskassan och dela ut en pokal till vinnaren.

– Skogen i skolan ska medverka för att eleverna ska få en chans att lära sig om skogen på skolans villkor och få förståelse för betydelsen av skogsnäringen, säger Mikael Boman samordnare för organisationen Skogen i skolan som är ett samverkansprogram för just skolor och skogens intressen.

Prispotten var på 20 000 kronor, varav 10 000 gick till den vinnande klassen.

Och vilka vann nu då?

Jo, det gjorde Sonfjällskolan i Hede, tre poäng före Funäsdalens skola.

Den individuella klassen vanns av Wilma Nordström från Hede och Anton Persson från Gällö.