Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildade flickor minskar misären

I dag, på internationella flicka-dagen, presenteras pristagaren av Nobels fredspris. En av de nominerade är 16-åriga Malala Yousafzai från Pakistan som blivit en förebild för kampen för flickors utbildning. Vi bör alla stå upp jämte Malala, för de 33 miljoner flickor som fortfarande är utestängda från skolgång.

Flickors utbildning är ett fungerande verktyg för att minska fattigdom. En flicka med sju års utbildning gifter sig fyra år senare och föder 2,2 färre barn. Hennes barn har en 43 procent mindre risk för undernäring. Utbildning minskar även risken för att bli smittad av hiv/aids. En utbildad flicka återinvesterar 90 procent av sin inkomst i familjen, jämfört med 35 procent för en utbildad pojke. Om 10 procent av ett lands flickor går i skolan mellan 11 och 16 års ålder växer landets ekonomi med 3 procent. (The Girl Effect.org)

Situationen för världens flickor är fortfarande svår – inte sällan råder en ren könsapartheid som behandlar flickor som mindre värda än pojkar. Det finns starka krafter som inte vill se flickor som jämlika och försöker stoppa flickors skolgång. Därför är det flest flickor som inte får gå i skolan, och därför sköt Talibanerna den då 15-åriga Malala för sitt engagemang för flickors rätt att gå i skolan. Malala överlevde mirakulöst och har blivit en internationell frontfigur för flickors utbildning. I dag är hon den yngsta kandidaten någonsin att bli nominerad till Nobels fredspris.

Även om Malala inte skulle tilldelas fredspriset, så är hon redan en vinnare och en förebild för miljontals flickor som väntar på sin chans att få gå i skolan. Vi ska alla stå upp för flickors utbildning, jämte Malala. För flickors utbildning är inget problem som ska lösas – tvärtom, flickors utbildning är en del av lösningen.  

Gunilla Hjelm Ordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel