Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Utbilda glesbygdsbor i första hjälpen”

– Landstinget borde utbilda ett antal personer i glesbygden att utföra första hjälpen.

Idén att stötta varandra till en säkrare tillvaro när man bor långt ifrån kvalificerat hjälp kommer från Göran Carlsson, Aspås, till politikerna i landstingsfullmäktige.

Majoriteten röstade för att avslå medborgarförslaget. Det anses tveksamt att lägga ansvar på de utbildade att vara i beredskap och bli kallade av SOS. Inte minst ansvarsfrågorna är komplicerade.

– Jag är inte nöjd med svaret. Jag tror många i glesbygden vill hjälpa till om någon råkat illa ut och kunna stoppa exempelvis ett blodflöde.

– Det är frågan om en enkel utbildning inriktad på första hjälpen. Men i svaret skjuter man in sig på att det är kvalificerad vård som behövs, sa Göran Carlsson när han försökte få med sig ledamöterna i går.

Christer Siwertsson (M) tycker det är ett bra förslag men ställde sig ändå bakom slutsatsen att avslå förslaget.

– Jag ska jobba vidare med organisationer som Röda Korset, som vi ställer offentliga medel till förfogande åt, för att och se om vi kan koppla krav till dem för att de ska få del av pengarna, sa Christer Siwertsson.