Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utarma inte centrum!

Vi i Miljöpartiet de gröna vill att vardagen för människor ska vara så enkel som möjligt.

Man ska lätt kunna uträtta sina ärenden och handla mat på väg hem från jobbet eller skolan. Vi vill att livsmedelsaffärer och annan service ska ligga där människor bor och jobbar, dit man lätt kan ta sig även om man inte äger en bil. Därför är vi helt emot att man placerar stora livsmedelsbutiker utanför centrum eftersom det utarmar utbudet av affärer i bostadsnära områden eller mindre orter runtom i kommunen.

För tio år sedan fanns det 20 dagligvarubutiker i Östersunds tätort, 80 procent av invånarna hade en bostadsnära butik. Idag, 10 år senare, finns 14 butiker kvar och drygt 10 000 personer har förlorat sin butik till följd av Coop Forums och Ica Maxis etableringar. Flera stadsdelar är nu utan livsmedelsbutik. Bara drygt hälften av stadsbefolkningen har nu tillgång till bostadsnära butik.

Ytterligare en stormarknad i Lillänge skulle ta sin omsättning från redan befintliga butiker och ännu fler människor skulle bli utan närbutik. Detta drabbar speciellt unga och äldre, de som inte har tillgång till bil. Även andra kommuner skulle kunna drabbas av butiksnedläggningar om handeln styrs över till stora köpcentrum. Handelns utredningsinstitut har räknat ut att ytterligare 7 000 människor i Östersund skulle kunna förlora sin livsmedelsaffär om man tillåter ännu en stormarknad i Lillänge.

Miljöpartiet de gröna vill värna om och utveckla service där människor bor, inte utarma mindre orter och bostadsområden genom dålig samhällsplanering.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel