Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan skola dör landsbygden

/
  • Vi får oroande signaler från hela landet att många kommuner har för avsikt att se över landsbygdsskolornas vara/icke vara. Kommunernas ekonomi börjar bli ansträngd och de vill spara in pengar på landsbygdsskolorna. En av orsakerna är att massinvandringens negativa ekonomiska effekter överstiger kraftigt det statliga stödet till kommunerna, skriver Stefan Jakobsson (SD)

Annons

Sverigedemokraterna vill rikta sig till dig som förälder, elev eller lärare.

Vi får oroande signaler från hela landet att många kommuner har för avsikt att se över landsbygdsskolornas vara/icke vara. Kommunernas ekonomi börjar bli ansträngd och de vill spara in pengar på landsbygdsskolorna. En av orsakerna är att massinvandringens negativa ekonomiska effekter överstiger kraftigt det statliga stödet till kommunerna.

Med den ekonomiska realitet kommunerna står inför så behövs det verkligen sparas runt om i landet. Då skolan oftast står för nära hälften av den kommunala budgeten är det frestande kortsiktigt för Lean-konsulter eller utbildningschefer att föreslå nedläggning av en eller annan landsbygdsskola.

Kalkyler och analyser av självutnämnda förståsigpåare florerar. Det som alla dessa analyser missar är varför folk flyttat till landsbygden från början och det skatteinkomstbortfall det innebär om de skulle flytta därifrån. Familjer som väljer att vara bosatta i landsbygden gör det av en anledning. Enbart ur elevens perspektiv så är småskaligheten och närheten det som alla skolor borde eftersträva. Fördelarna med en levande landsbygd överstiger vida de kortsiktiga ekonomiska effekterna.

Analysen är enkel. Ingen skola ingen landsbygd. Centraliseringen av Sverige måste få ett stopp. Sverigedemokraterna är verklighetens parti och kommer alltid att kämpa för en levande landsbygd som utvecklas istället för avbefolkas.

Stefan Jakobsson (SD) Skolpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons