Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utan Bredäng skulle jag sväva iväg"

/
  • Ison Glasgow i Bredäng, där han är uppvuxen och fortfarande bor kvar.
  • Ison Glasgow i Bredäng, där han är uppvuxen och fortfarande bor kvar.

Min hembygd. Här ryms kärleken till Halmstads skogar, viljan att upprätta småstaden, flykten från en syrefattig förort eller revanschen för byns särling.
I en rad artiklar berättar kända kulturpersonligheter med egna ord om platsen som formade dem, om hembygden.
I dag: Ison Glasgow om Stockholmsförorten Bredäng.

Annons

"Bredäng betyder styrka, inspiration och bränsle för mig. Jag kan åka varsomhelst i Sverige och tycka att det är nice. Men så kommer jag hem till Bredäng och det räcker att se den gamla gubben som inte kan svenska men som nickar på ett speciellt sätt, som betyder att jag gör bra ifrån mig. Då känner jag mig cool, jag behöver den där nickningen."

"Bredäng håller mig på jorden också, jag skulle sväva iväg om jag inte får höra att jag inte ska tro att jag är nåt. Det är skönt att höra ibland."

"När jag började rappa kändes det omöjligt att sticka ut, jag hade mina dreads men jag ville bli respekterad. Jag använde gärna stora och komplicerade ord, men hiphopare som jag såg upp till undrade varför jag sjöng om fysiska ekvationer och galaxer, och inte om bråket kvällen innan eller tjejen jag hade snackat om. De visste inte vad de skulle göra av allt jag spottade ur mig. Hur skulle andra kunna förstå, om inte ens mina kompisar i Bredäng kände igen sig? Mina kompisar, halvtuffa killar som har svårt att ge erkännande, när jag har fångat dom vet jag att jag har något."

"Jag försöker se till att de unga i Bredäng känner sig stolta och tänker alltid på hur jag beter mig. Det ska aldrig stå 'Ison från Bredäng i bråk', allt ska vara positivt. Jag försöker också nämna så många människor och platser som jag kan. Om man inkluderar fler känner de sig delaktiga."

"I början snackade vi mycket om postnumret 127, det var en Bredäng-grej. Men det handlar om mycket mer än så, det handlar om orten och om de unga. Sedan spelar det ingen roll om du bor i Småland, Luleå eller Skellefteå. Kan de känna 'han klarade det, då ska jag fan också göra det', då har jag vunnit."

Elin Viksten/TT

elin.viksten@tt.se

Annons