Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan bidrag ingen vindkraft

Vindkraften är en ineffektiv och en dyr elproducent. Ingen skulle i dag bygga vindkraftverk om inte el-certifikatet fanns.

Det betyder att vi som konsumenter betalar extra skatt för att företag ska kunna bygga vindkraftverk med lönsamhet. Pengarna utbetalas efter installerad effekt – inte efter levererad. Därför blir det lönsamt.

Vi betalar alltså dyrt för något vi inte får och vi får dessutom betala mer i framtiden då vindkraften ska byggas ut.

Att satsa på ineffektiv vindkraft är slöseri med skattepengar. Långsiktigt hållbart? För att producera el med hjälp av vinden krävs stora och höga byggnader spridda över stora områden. Att anlägga vindkraftsparker kräver stora ingrepp i naturen

Ändå framställs vindkraften som ett miljövänligt alternativ för storskalig elproduktion.

Nu ska det byggas vindkraftsparker runt om i hela landet och även i Åre kommun.

Vindkraften producerar el endast när det blåser, men framförs ändå som ett alternativ till kärnkraft som producerar el dygnet runt. Någonstans blir det ologiskt.

Att bygga 50–60 vindkraftstorn i Åre kommun kommer inte att påverka klimatet i någon positiv mening snarare kommer den att påverka vår närmiljö negativt då både djur, företagare och boende drabbas.

Åre kommun producerar fem gånger mer klimatneutral elström än vad vi själva förbrukar.

Vindkraftsparken blir en kuliss mot stjärnhimlen.

Ska vi ha det så? Vi är alla beroende av att människor väljer att åka till Åre kommun.

Sture Karlsson, Slagsån

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel